Perchezitii în Mehedinți și Dolj – și rețineri
Joi 3 aprilie
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Ştefan Ponea, şi liderul PSD Orşova, Constantin Popescu, au fost reţinuţi, ]n această dimineață, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce au fost audiați noaptea trecută. Cei trei vor fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.
Marian Boţilă, secretar la Primăria Orşova, a declarat ieri, la DNA că este vorba de câteva abuzuri din partea autorităţii locale, respectiv a Primăriei Orşova, cu privire la vânzarea şi concesionarea unor terenuri care au aparţinut autorităţilor locale.
‘Este vorba de câteva terenuri pe malul Dunării şi câteva terenuri în zona Valea Cernei concesionate şi ulterior cumpărate de preşedintele PSD Orşova, Popescu Constantin. (…) Au fost cumpărate la aproximativ şase, şapte euro, în condiţiile în care terenul depăşeşte 33 de euro pe metru pătrat. Am fost eliberat din funcţie de trei ori până acum pe aceste motive, că am scos la iveală aceste abuzuri’, a afirmat el. Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul anchetei de la Consiliul Judeţean Mehedinţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă/cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii DNA au efectuat şi percheziţii la sediile unor instituţii publice, societăţi comerciale şi proprietăţi aparţinând unor reprezentanţi ai administraţiei judeţene din Mehedinţi.
Miercuri 2 aprilie
Procurorii anticorupție au efectuat astăzi percheziții la peste 20 de adrese din municipiile Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Craiova, între care sediile unor instituții publice şi ale unor societăți comerciale, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Cercetările au legătură cu o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii, în perioada 2012-2013 şi în luna ianuarie 2014, a unor infracțiuni de corupție şi asimilate celor de corupție de către funcționari publici cu funcții de conducere în plan local, precizează DNA.
‘În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană’, mai precizează DNA. Procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. AGERPRES