mediciCurtea de Apel Bucureşti a decis ieri, ca cei trei medici  care au eliberat ilegal decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, printre care şi Sebastian Telbis, şeful Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, să fie arestați la domiciliu, ei fiind cercetați penal de procurorii Parchetului General.

Iniţial, pe 14 martie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a medicilor Sebastian Telbis, Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda, însă Parchetul General a făcut contestaţie, admisă marţi de Curtea de Apel Bucureşti. În data de 13 martie, procurorii au efectuat mai multe percheziţii într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea de către mai multe persoane, medici specialişti de medicina muncii de la cabinetele de expertiză medicală din Caransebeş, Oraviţa, Reşiţa şi Moldova Nouă, a unor infracţiuni de corupţie.
În sarcina lui Sebastian Telbis s-a reţinut faptul că, în perioada 3 februarie – 7 martie 2014, în calitate de medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit diferite sume de bani, precum şi alte foloase materiale de la 132 de pacienţi, pentru a elibera sau, după caz, a prelungi decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă ori pentru a atesta oficial gradul de invaliditate şi a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare.
În sarcina lui Ioan Dorel Ungur şi Ioan Octavian Cenda s-a reţinut săvârşirea a 16 şi, respectiv, 8 infracţiuni de luare de mită, constând în aceea că aceştia solicitau şi primeau bani de la pacienţi pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine în această categorie cu ocazia revizuirii periodice, în conformitate cu prevederile legislaţiei privind sistemul unitar de pensii publice.

În schimbul acestor sume de bani, medicii avizau dosarele medicale ale solicitanţilor din Caraş-Severin, ulterior remiţându-le pentru eliberarea deciziilor de încadrare în gradul de invaliditate către ceilalţi specialişti în medicina muncii. La locuinţa lui Sebastian Telbis procurorii au descoperit importante sume de bani – 108.465 euro, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 51.400 lei -, precum şi două carnete CEC cu un sold de 178.220 euro, emise de o bancă din Austria. AGERPRES

Comments

Leave a reply