gec neraGEC Nera a cerut lămuri de la autorităţile direct responsabile de aplicarea codului silvic în judeţului Caraş – Severin, în legătură cu posibilele tăieri ilegale de arbori din rezervaţia naturală Groposu, situată pe zona de administrare a RNP ROMSILVA – Direcţiei Silvice Caraş – Severin.

Răspunsurile primite se contrazic şi dau senzaţia, fie de incompetenţă din partea autorităţilor, fie de existenţa intenţiei ca cei care distrug natura în rezervaţia naturală Groposu să fie protejaţi. În acest context, în scrisorea Inspectoratului de Regim Silvic şi Vânătoare Timişoara se spune că ITRSV, în anii 2013 si 2014, “nu a aprobat şi nu a verificat nici o partidă de tăiere în Rezervaţia Groposu”. În acelaşi răspuns se precizează că numai RNP ROMSILVA – Direcţia Silvică Caraş – Severin verifica, aprobă și autorizează actele de punere în valoare a lemnului de pe teritoriile statului pe care le administrează. Considerăm că ITRSV mai degrabă a vrut să spună ce se întâmplă în fapt în pădurile administrate RNP ROMSILVA – Direcţia Silvică Caraş – Severin pentru că în conformitate cu HG 333/2005 , Art 7. B. 9, ITRSV exercita controlul cu privire la respectarea prevederilor codului silvic de catre detinatorii si administratorii de fond forestier şi execută controale la toate structurile de administraţie silvică, indiferent de forma de proprietate asupra terenurilor forestiere. Ulterior, în scrisoarea trimisă GEC Nera decătre ITRSV Timişoara, autoritatea constată că are totuşi atribuţii de control în pădurile statului şi informează că a dispus sistarea tăierilor de arbori în rezervaţia naturală Groposu.

Într-un prim răspuns trimis GEC Nera de către Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş – Severin se spune că totuşi în rezervaţia Groposu există o partidă de tăiere a masei lemnoase aprobată cu autorizaţia de exploatare nr. 701611 / 03.02.2014, iar tăierile sunt legale. GEC Nera a avut suspiciuni în legătură cu modul cum a fost emisă această autorizaţie deoarece, conform monitorizărilor făcute de către GEC Nera în teren şi pe imaginile furnizate de steliţi, tăieri în rezervaţia naturală Groposu se produc încă din anul 2012. Pe de altă parte să nu fi ştiut în 25.02.2014 ITRSV Timişoara, care este principala autoritate de cod silvic, că această autorizaţie există ? Posibil, dacă spune că RNP ROMSILVA – DS Caraş – Severin este stăpân absolut în pădurile statului. În acest context GEC Nera a adresat Inspectoratului General al Poliţiei scrisoarea  în care s-a solicitat să clarifice legalitatea autorizaţiei cu nr. 701611 / 03.02.2014 în sensul cercetării cu proceduri specifice a Poliţiei a coerenţei documentelor din dosarul de autorizare a partizii şi a licitaţiei de masă lemnoasă.

În al doilea răspuns primit de la IJP Caraş – Severin, instituţia evită să răspundă solicitărilor GEC Nera din scrisoarea cu nr. 1537.24.03.2014 cu privire la aspectele de legalitate a autorizaţiei de exploatare nr. 701611/ 03.02.2014. Gec Nera a mai solicitat şi d-nei ministru Doina Pană de la Departamentul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii un punct de vedere în legătură cu autorizaţiea de exploatare, dar până la distribuirea acestui comunicat de presă nu am primit un punct de vedere oficial. În situaţia primirii unor răspunsuri contradictorii de la cele 2 autorităţi, GEC Nera solicită Departamentului Naţional Anticorupţie clarificarea tăierilor de arbori din rezervaţia Groposu.

Leave a reply