Operatorii care au obtinut resurse de spectru, în urma licitației organizate de ANCOM în anul 2012, efectuează, începând de astăzi, modificările necesare în rețelele proprii, pentru a trece la utilizarea benzilor de 900 MHz si 1800 MHz, in conditiile stabilite prin licitatia din 2012.Licențele de utilizare a acestor frecvențe radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange Romania, RCS&RDS, Vodafone România) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 și sunt valabile pana la 5 aprilie 2029.

Schimbările efective ale benzilor utilizate vor avea loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, între orele 00.00 si 4.00 pentru banda de 1800MHz, urmând ca pentru banda de 900 MHz să fie stabilita o altă dată în cursul acestei săptămâni, care va fi anunțată. Intervalul orar ales este cel în care operatorii înregistrează de obicei cel mai redus trafic.Pe parcursul procesului de tranziție este posibil ca, pe durate scurte, sa apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale rețelelor.

Operatorii au informat Autoritatea ca au luat toate masurile pentru a asigura o tranziție rapidă și eficientă, iar modificările ce vor fi efectuate vor avea un impact minim asupra furnizării serviciilor către utilizatorii finali. Prin echipele sale tehnice fixe și mobile, Autoritatea va monitoriza în permanenta modul de desfășurare a acestei tranziții și va susține operatorii pentru asigurarea succesului întregii operațiuni.

 

Leave a reply