Arhivă

Bani pentru reabilitarea termică a blocurilor din Arad

Blocuri2La Primăria Arad a fost semnat ieri primul contract de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din municipiu. Contractul a fost parafat de primarul Gheorghe Falcă şi Sorin Maxim, director general a Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.
Potrivit lui Sorin Maxim, contractul de finanţare semnat  la Arad, vizează şapte proiecte de reabilitare a tot atâtea blocuri de locuinţe, respectiv a 156 de apartamente din aceste blocuri, durata de implementare a proiectului fiind de 16 luni. Valoarea totală a cererii de finanţare a proiectului contractat este de 5.283.878 de lei, din care 2.850.014 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

Această cerere pentru care a fost semnat contractul de finanţare face parte dintr-o serie de patru cereri de finanţare (incluzând 26 de blocuri) depuse până în prezent de municipiul Arad în vederea obţinerii de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor.
Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe depuse spre finanţare, până în prezent, de Primăria Municipiului Arad au o valoare totală de 27.077.621 lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 14.640.064 lei. Finanţarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 ‘Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere’ şi a domeniului major de intervenţie 1.2 ‘Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe’ al Regio – Programul Operaţional Regional.

‘Este primul proiect pe componenta de reabilitare termică a blocurilor, semnat de ADR Vest, dintr-un ciclu de proiecte ce vor urma în perioada următoare. Aradul are depuse deja patru proiecte din care unul a fost semnat azi, unul se află la avizare, iar alte două sunt în faza de evaluare. Cu siguranţă, în maxim o lună vom avea în implementare şi celelalte trei proiecte de care aminteam şi, de asemenea, cel de-al cincilea, care este în pregătire la Primărie. Această componentă de reabilitare termică a blocurilor este una pilot din punctul de vedere al modului de lucru, deci şi al sumei, pentru că pe perioada următoare 2014 – 2020, pe următorul ciclu, sumele vor fi foarte mari faţă de această valoare, în ideea în care această abordare va fi mai mult decât o anvelopare cu polistiren a blocurilor, ea având în vedere inclusiv soluţii de reabilitare a instalaţiilor termice interioare, lucrări de consolidare la acoperiş sau la zona de demisol’, a mai declarat Sorin Maxim.

În cadrul contractului de finanţare vor fi reabilitate termic şapte blocuri, contractul vizând reducerea costurilor beneficiarilor cu încălzirea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a acestora prin creşterea performanţei energetice a clădirilor, dar şi utilizarea eficientă a consumului de energie prin reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie. Prin îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Arad, a fost estimat că se va determina o reducere a consumului de energie pentru încălzire şi o limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, realizându-se o economie anuală de energie pentru încălzire de peste 40%.

‘Putem spune că în curând vom prezenta şi celelalte 309 apartamente din municipiu care vor intra în etapa de finanţare, astfel încât în 2015 Aradul să reuşească să finalizeze această această reabilitare termică a blocurilor, finanţată în cadrul primului ciclu de finanţare europeană’, a susţinut Gheorghe Falcă.
El a spus că proprietarii apartamentelor vor plăti 20% din cuantum, municipalitate 30%, restul de 50% reprezentând finanţarea din fonduri europene nerambursabile.
‘În cursul anului viitor vom depune la ADR Vest, pentru finanţare, studiile de fezabilitate pentru alte aproximativ 100 de blocuri şi sper ca la finele lui 2015 să semnăm finanţarea şi, evident, în programul 2014 – 2020 să avem acelaşi succes avut în Programul 2013, un program început special cu izolarea termică a blocurilor’, a conchis primarul Gheorghe Falcă. AGERPRES

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts