Picture 713Stadionul ,,Iuliu Bodola” din Oradea, a găzduit sâmbătă 15 martie 2014, meciul din etapa a 17-a a Ligii a II-a de fotbal, Seria a II-a, dintre FC Bihor Oradea şi CSM Reşiţa, începând cu orele 11:00. Vreme însorită la Oradea, cu vânt care bătea cu 6m/s, o tribună I gazdă a aproximativ 250-300 privitori şi două galerii: una a gazdelor într-o parte a stadionului alcătuită din 15 persoane şi deja celebra Guardia Rosso-Nera 1996, înghesuită într-un colţ, alcătuită din 50 de persoane şi flancată de aproximativ 25 persoane. În întreg stadionul am reuşit să zăresc poate 10 astfel de stuarzi, în timp ce Guardia Rosso-Nera 1996 flancată de 25…(!) Cu sigurantă că ei s-au speriat oarecum de gălăgia creată înainte de fluierul de începere de apariţia în stadion a liderului Guşcă Silviu Marcel căruia deocamdată i-a fost ridicată interdicţia de-a intra pe stadioanele de fotbal. Liderul Marcel Guşcă intrat în stadion şi-a reluat locul. Încă din debutul partidei, oaspeţii ajutaţi oarecum de vânt au încercat să construiască şi să se apropie de poarta lui Smaranda. Nu s-a putut, vântul a suflat în rafale scurte, făcând imposibilă misiunea băieţilor lui Marian Pană de-a construi ceva…

Picture 844O primă repriză în care am remarcat doar un şut către poarta lui Zimmermann, un corner executat de Lupu, mingea ajunge cu noroc la Sorian luftează în primă fază undeva pe la 18m, ca apoi cu şpiţul ,,reuşind” să trimită mingea peste plasa de protecţie din spatele porţii lui Zimmermann către tabela electronică a stadionului. Oaspeţii de la Reşiţa, au trei ocazii în final de repriză, în minutul 39, Enescu trimite o diagonală mingea ajunge cu noroc la Vasile, acesta şutează plasat evidenţiându-l pe Smaranda. În minutul 44, în urma unei lovituri libere executate de Neagoe, mingea ,,ajutată” de-o rafală se scurge pe lângă poarta lui Smaranda. De la margine, Teodora Albon, arbitrul de rezervă la această partidă arată 1 minut de prelungire, moment în care Daniel Opriţa este faultat de Florin Lazăr la 22m central. Lovitura executată bine de Daniel Vădrariu ajunge în braţele portarului gazdă. Peste nota echipei, este de remarcat jocul exact în apărarea oaspeţilor a lui Creţu, unul dintre cei mai buni jucători ai primei reprize.

I-am remarcat în tribune pe Francisc Vaştag, pe Gheorghe Constantin şi nu în ultimul rând pe internaţionalul Dorinel Munteanu. O primă repriză în care au dominat copios fondul sonor Guardia Rosso-Nera 1996, galerie care 46 de minute n-a tăcut o clipă. La pauză, Alex Pelici face două modificări în formaţia gazdelor, Ianc şi Bic sunt lăsaţi la cabine, locul lor fiind luat de Popa şi Pop. În acest mitan secund, e de notat consecvenţa cu care jucătorii echipei gazde reuşesc să-l pună la pământ pe Opriţa. Notăm două şuturi de la distanţă ale lui Popa şi Străuţ în 30 de minute şi faulturile dese asupra lui Opriţa şi Vădrariu pe partea stângă a atacului reşiţean. În minutul 74 al partidei Lupu execută o lovitură liberă şi Zimmermann intervine salvator respingând în corner, acelaşi Zimmermann având o interventie excelentă la capul lui Hadâr în minutul 84. În acelaşi minut Alex Pelici recurge la ultima schimbare la care are dreptul, îl scoate din teren pe Sorian şi-l introduce pe Cigan. O schimbare destul de inspirată se pare şi asta pentru că la un minut de la schimbare, Zimmermann era s-o comită degajând o minge în picioarele lui Cigan, jucătorul gazdelor pierzându-se cu firea în faţa experimentatului Zimmermann.

Şi cele trei minute arătate de Teodora Albon de la margine au rămas fără ecou pe tabela de scor. Un 0-0 contra vântului al ambelor combatante. Cei care au căştigat totuşi, sunt cei din Guardia Rosso-Nera 1996, care şi-au recâştigat deocamdată liderul. Guardia din Valea Domanului n-a uitat să-i mulţumească lui Alex Pelici scandându-i numele acesta apaudând ca de atâtea ori galeria din Valea Domanului. 90 de minute şi-au încurajat GRN96, formaţia favorită, rosso-nerii din teren apaudând la final galeria.
A arbitrat Roşu Flavius Alin (Timişoara – Timiş) asistat de Cimponeriu Calin (Lugoj – Timiş) şi Vodă Alexandru (Alba Iulia – Alba), arbitru de rezervă fiind Albon Teodora (Cluj-Napoca – Cluj). Observatori la această partidă, Flavius Domide (Arad – Arad) pentru joc în timp ce pentru arbitrii, Szilaghi Ştefan (Satu Mare – Satu Mare).
FC Bihor Oradea: Antrenori: Alexandru Pelici şi Călin Cheregi – Smaranda – Mihuţ, Florin Lazăr, Pascariu, Lupu – Andrei Haş, Străuţ – Ianc (min. 46, Mădălin Popa), Sorian (min. 84, Cigan), Bic (min. 46, Florin Pop) – Hadăr.
CSM Reşiţa: Antrenori: Marian Pană, Carol Gurgu şi Valentin Boşca – Zimmermann – Creţu, Apostol, Popescu, Murgoci – Enescu, Neagoe (min. 61, Andrei Vaştag), Vădrariu, Vasile Octavian – Opriţa (min. 90+1, Tătaru), Stoica (min. 73, Mureşan).
Au fost avertizaţi cu cartonaşe galbene: Pascariu, Florin Lazăr, Sorian, Florin Pop la gazde respectiv Zimmermann, Mureşan, Neagoe la oaspeţi.
,,Am vrut mai mult, dar ne mulţumim şi cu un punct. Sperăm să ne ajute şi acest punct” M.Pană principalul din Valea Domanului.
Când am părăsit incinta stadionului, forţele de ordine au rămas plăcut surprinse de comportamentul galeriei oaspete şi-au felicitat GRN96 pentru comportament: ,,Au fost multe galerii pe acest stadion, dar cum s-au comportat cei de la dumneavoastră, putine. Meritati respect” spunea unul dintre stuarzii de la stadionul ,,Iuliu Bodola” din Oradea. Din păcate comportamentul lor vis-a-vis de GRN96 n-a fost unul care să le facă cinste. Stadioane goale, sau cu câţiva spectatori, şi în loc să dai posibilitatea susţinătorilor care vin la stadioane cu mari sacrificii şi de la sute de km, îi arunci prin diferite colţuri de unde vizibilitatea nu-i una deloc bună. Cu atât mai mult aceşti ,,nebuni frumoşi” din GRN96 şi-al lor Guşca Marcel, merită total respect.

Dan-Alioşa Ulici

Leave a reply