Home / Banat / Bianca Mihaela Marian, tânăra reprezentantă a Banatului de pustă, care cântă, joacă şi recită în grai bănăţean

Bianca Mihaela Marian, tânăra reprezentantă a Banatului de pustă, care cântă, joacă şi recită în grai bănăţean

BMMNăscută într-o zi de toamnă ploioasă, 20 ale lui septembrie 1995 în Timişoara, Bianca este o tânără stabilită cu familia în Buziaş ,,nesimţit” de simţită, cu o educaţie aleasă, cu un caracter cum rar mai întâlneşti azi la cei mai tineri. Debutul artistic l-a avut în…biserică, acolo unde încurajată de bunica ei, la care Bianca ţine foarte mult, a cântat colinde, bunică pe care Bianca nu uită să o menţioneze ori de câte ori se iveşte ocazia. Adevăratul debut muzical se produce in 2008 pe scena Casei de Cultura din oraşul natal Buziaş sub îndrumarea directă a doamnei Liliana Savu Badea, doamnă care o pregăteşte din punct de vedere muzical pe tânăra Bianca. Cea mai mare bucurie pentru Bianca este aceea că poate urca pe aceeaşi scenă cu mari interpreţi ai Banatului. Adrian Stanca, Cornelia Lupulescu, Ramona Ilieş – Dragan, Ramona Torzan Gomboş, Nelu Blidaru, Liliana Savu -Badea, Felicia Stoian, sunt câteva nume reprezentative pentru Bianca. Odată ce Dorina Cerneanţu i-a dat două piese spre interpretare, Bianca a prins mare încredere în ea însăşi şi aşa apar invitaţii după invitaţii în diferite spectacole şi concursuri. Aşa a ajuns şi la festivalul-concurs ,,Lada cu zestre”, unde micuţa Bianca a surprins asistenţa doi ani la rând, reuşind să câştige locul I din postura de recitator în grai bănăţean, postură care îi dă posibilitatea Biancăi Marin să evolueze şi pe plan muzical. Astfel apare şi colaborarea muzicală cu Adrian Drăgan, care-i compune două piese. E faloasă tare ca toţi bănăţănii atunci când îmbracă la un eveniment costumul vechi de peste 100 de ani, moştenit de la mama bunicii ei, de la străbunica, dar şi alte 9 costume pe care le deţine în portofoliu, costume pe care mama şi bunica ei le-au procurat după lungi căutari, bătând din uşă în uşă, luând uliţele satelor bănăţene la picior. Sunt costume autentice din Banat şi de aceea ca orice bănăţean, Biancăi îi place să vorbească despre ele cu atât mai mult cu cât Bianca ştie istoria fiecăruia în parte. În paralel cu intrepretarea, Bianca se mândreşte şi că a fost dansatoare a Ansamblului ,,Izvoraşul” din Buziaş.
STAI MĂI MEREUŢ, PĂRINCE!
(poezie în grai bănăţean) de Olariu Sorin

Popa nostru dân comună, un zdrăhon prăcum îi calu
Are-o pacimă năroadă să să jioaşe d-a fotbalu.
Şî să şciţ că dom părince parcă-i stâlp în apărare,
Măi cu samă când cu lopta traje-n sus o lumânare.

Ghibiţî-l strâgau: Şenilă, că dă vreunu-l întreşea,
Cu bocanşii pî la oasă una-două-l spovegea.
Da-ntr-o zî să nimerisă baş dă meciu ăl măi mare
Să-ş cam baje dracu coada şî să aibă-o-nmormântare.

Că pă moşu Gin Coleaşă, baş în sara dă Ispas,
L-o călcat un tren pă gegit… când să scărpina în nas.
Şe să facă? Luă comanda!… Da’ cu gându la fotbal
Ţî-i grăbea pă ăi cu mortu la morminţu dă supt geal.

Că pă lângă toace aşcea era cheţ în mesărie,
Că scurta la stâlpi şî slujbe ca şî cum rătunji la vie:
– Duşe-ţ mortu măi cu viaţă! ii zorea pă oamini, frace,
C-avea ţoalilii şî lopta pitulace supt ornace.

– Haida, haida, măi cu viaţă… răgicaţ măi iuce scara!
Pune umăru, na Niele, până nu ne-apucă sara!
– Stai măi mereuţ, părince, zâsă Nielu ofticat,
Şe ne tot alerji cu mortu? Că do’ nu l-am fost furat!

Este tare făloasă ca orice bănăţancă atunci când este invitată la diferite evenimente din Buziaş sau judeţul Timiş, sau chiar când reprezintă zona Banatului de pustă la diferite festivaluri sau concursuri, indiferent de poziţia ei, interpretă de muzică populară, dansatoare de muzică populară bănăţeană sau de recitatoare de poezii sau texte în grai bănăţean.
Cu siguranţă că o să mai auzim de Bianca Mihaela Marian. Mulţumesc Bianca şi mult succes !!!

Dan-Alioşa Ulici

About dan aliosa

Check Also

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul Caraș-Severin activează îndomeniul serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul …

One comment

Lasă un răspuns