Breaking News
Home / Banat / Părul de peste 115 centimetri nu o încurcă deloc pe Andreea Dragoman

Părul de peste 115 centimetri nu o încurcă deloc pe Andreea Dragoman

Picture 719Nascută la 8 aprilie 1995 în Municipiul Lugoj, Andreea Dragoman e mândră tare că-i bănăţancă şi că poate duce cântecul şi portul pupular bănăţean cu ea oriunde merge în ţară sau străinătate şi e faloasă tare cu asta. Prima ei apariţie în public, işi aminteşte Andreea, a fost în clasa I la serbarea cu ocazia Craciunului, pe cand avea doar 7 ani, dar adevărata ei apariţie pe o scenă se produce doi ani mai târziu, în 2004 alături de instrumentiştii de la Ansamblul ,,Lugojana”. De la 9 ani, viaţa muzicală a luat altă dimensiune pentru Andreea. Nu ratează emisiune muzicală de specialitate la televizor, nu se pune problema să lipsească de la un spectacol în Lugoj în calitate de spectator. E fascinată efectiv de muzica populară bănăţeană. Am intrebat-o pe Andreea Dragoman despre mentorul ei… şi recunosc că mare greşală am făcut. Când începe să-mi spună despre profesorul coregraf Puiu Munteanu, de la Casa de Cultură din Lugoj, faţa Andreei se luminează, radiază. Imi povesteşte cum domnul Puiu Munteanu o incurajează mereu, cum domnul profesor Puiu Munteanu o invită alături de ,,Lugojana” şi îi face fel de fel de surprize, plăcute consideră Andreea. Îşi aminteşte că era în preajma majoratului, un spectacol în Lugoj dedicat mamelor, era în spatele scenei cu alţi colegi şi povesteau, cănd deodată domnul profesor Munteanu s-a apropiat de Andreea, a luat-o de mână si i-a spus: ,,Tu urmezi”… Acum povesteşte amuzată, atunci a fost surprinsă că era îmbrăcată de oraş. Andreea urmează liniile melodice compuse de Sorin Constantin pe texte ale lui Adrian Drăgan. Are imprimate 6 piese proprii şi în curând o să intre în studiou să imprime încă trei.

 

Momentan, Andreea cântă alaturi de Sebastian Subţire, Septimiu Gilea şi Costi Lucian, toţi trei la saxofon, Mihai Cutuna la acordeon şi Răzvan Curtu la orgă. E mândră tare de costumele populare pe care le-a achiziţionat familia pentru ea, mama Andreei umblând din sat în sat, din casă în casă, să poată achiziţiona adevărate costume populare tradiţionale bănăţene. Apariţiile Andreei pe scene lângă titani ai muzicii populare bănăţene, o ambiţionează să ajungă sus, la valoarea lor. ,,Stiu, este multă muncă pentru asta, dar doar studiind şi muncind poţi realiza cu adevărat ceva. Şi eu sunt dispusă la studiu şi muncă. Tot ce-am realizat până acum, datorez domnului profesor Puiu Munteanu şi nu vreau să-l uit nici pe domnul Ionel Todor, cărora le mulţumesc pentru toate realizările mele de până acum. Şi nu mă opresc…” mi-a mărturisit Andreea. ,,Apariţiile pe aceeaşi scenă în spectacole cu mari interpreţi precum Nicoleta Voica, Dumitru Teleagă, Mirela Petrean, Nicu Novac, Mihaela Petrovici, Dana Gruescu, mă fac să gândesc că într-o zi o să fiu şi eu mare artist. Sigur că un loc special în viaţa mea muzicală îl au doi cărăşeni, doi oameni pe care-i respect foarte mult şi cu care îmi face deosebită plăcere să mă revăd de fiecare dată: Petrică Dalea şi Camelia Bojin Ceocu”. Andreea Dragoman are un păr foarte frumos, i-am zis că-i Maria Dragomiroiu… ,,Nu, nicidecum, am un păr de peste 115 centimetri şi consider că e ceva ce nu are toată lumea. Nu m-am tuns niciodată, doar imi indrept vârfurile şi atât” imi spune Andreea cu satisfacţie în glas. A însoţit Ansamblul ,,Lugojana” în turneele europene şi acolo a cântat: Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Serbia, Grecia. Este în ultimul an la liceu , ar vrea să urmeze dreptul şi în paralel muzica, dar deocamdată se gândeşte la Bacalaureat. Îi place să doinească ca bănaţanului, dar şi cântă cu placere muzică de petrecere.

Fiind în clasa a XXI -a n-are vreme de iubit ,,Am mult de învăţat că se apropie Bacalaureatul, mai sunt şi repetiţiile cu muzica, n-am vreme să-mi fac un drăguţ” imi spune râzând Andreea. Când i-am spus că-s de la Reşiţa, ,, Ador să cânt la Reşiţa, imi plac oamenii de acolo, sunt ospitalieri şi foarte pătimaşi. Vin la Reşiţa destul de des la cântat, la câte-o nuntă sau un botez, la câte un eveniment când sunt invitată, că noi lugojenii cu voi reşiţenii suntem înfrăţiţi, şi uite, acum ne-am întărit şi cu cei de la Veliko Gradiste, unde-s mulţi puterea creşte” şi râde Andreea. ,, Transmite reşiţenilor să asculte în continuare muzica noastră bănăţeana şi le doresc sa aibe parte de tot ce e mai bun in viaţa, multă sănătate si tot binele din lume !… si fug la cântat” şi-a fugit fără să ajung să-i mulţumesc pentru minutele acordate.

Dan-Alioşa Ulici

About dan aliosa

Check Also

Bataie de joc la adresa firmelor afectate de CO-VID19 din partea Guvernului Romaniei si Ministerului Economiei

In seara zilei de 14 septembrie 2020, pe site-ul Ministerului Economiei, a fost publicata in …

Lasă un răspuns