Peste 7.500 de poliţişti vor acţiona suplimentar pentru asigurarea unui trafic rutier în siguranţă

Peste 7.500 de poliţişti vor acţiona suplimentar pentru asigurarea unui trafic rutier în siguranţă

taxi_politie

Peste 7.500 de poliţişti sunt pregătiţi să acţioneze zilnic, de vineri până duminică, pentru asigurarea unui trafic rutier în siguranţă şi acordarea sprijinului necesar autorităţilor şi persoanelor aflate în dificultate, în contextul avertizărilor meteorologice de ninsori şi viscol.

‘În perioada 24 – 26 ianuarie, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor-şef de poliţie Petre Tobă, peste 7.500 de poliţişti vor acţiona suplimentar faţă de dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică pentru fluidizarea traficului şi prevenirea evenimentelor rutiere. Cei 7500 de poliţişti, dintre care 1.332 de la rutieră, 5.611 de la ordine publică şi 622 de la transporturi, vor acţiona zilnic cu 3.565 de mijloace auto, în contextul avertizărilor meteorologice de cod portocaliu de ninsori şi viscol în 10 judeţe şi Municipiul Bucureşti’, precizează Poliţia Română într-un comunicat remis AGERPRES.

Totodată, poliţiştii sunt pregătiţi, dacă va fi cazul, să închidă temporar circulaţia pe tronsoanele de drum acoperite cu gheaţă, polei sau aflate în situaţii iminente de înzăpezire datorită viscolului.

‘Aceste măsuri vor fi luate astfel încât să se prevină imobilizarea autovehiculelor, în mod special a celor de transport mărfuri şi persoane, pe tronsoanele aflate în afara localităţilor. De asemenea, vor fi executate controale pentru identificarea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei a autovehiculelor care circulă fără să fie dotate cu anvelope de iarnă’, completează IGPR.

Poliţiştii de ordine şi siguranţă publică vor acorda sprijin autorităţilor publice locale precum şi instituţiilor şi organizaţiilor abilitate pentru asigurarea unor măsuri minime de protecţie pentru persoanele în vârstă sau bolnave aflate locuinţe izolate sau fără sprijin.

Oamenii legii îi sfătuiesc pe şoferi să se asigure că au suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu sufere din cauza frigului şi, totodată, să poată continua drumul după deblocare.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de ninsori viscolite şi răcire accentuată, pentru intervalul 24 ianuarie, ora 18,00 – 26 ianuarie, ora 12,00.

A fost emis cod galben pentru 16 judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea,Vaslui şi Vrancea.

De asemenea a fost emis cod portocaliu pentru municipiul Bucureşti şi 10 judeţe, respectiv Buzău, Brăila, Călăraşi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Ilfov, Vâlcea.

Conform avertizării, în prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30 – 40 de cm., iar vântul va sufla cu peste 70 de km/h, viscolind şi troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, precum şi în Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75 – 80 de km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60 – 70 de km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.

Conform aceleiaşi avertizării, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 de l/mp în 24 de ore.

Vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor, mai ales în estul şi sud-estul ţării.AGERPRES/

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )