Arhivă

Sunt lucrătorii români și bulgari dornici să emigreze? (Deutsche Welle)

Restricțiile impuse românilor și bulgarilor care caută un loc de muncă în alte state membre ale Uniunii Europene vor fi ridicate din ianuarie 2014, dar experții afirmă că temerile privind o emigrație masivă dinspre România și Bulgaria către Vest sunt mai degrabă nefondate, notează sâmbătă postul de radio german Deutsche Welle.

Foto: AGERPRES ARHIVA / RADU TUTA

Potrivit lui Sven-Joachim Irmer, șeful secției pentru relații internaționale al fundației ‘Konrad-Adenauer-Stiftung’ pentru România și Republica Moldova, este normal ca cetățenii UE să caute locuri de muncă sau să studieze în alte state membre ale UE, dar el nu crede că va avea loc “o supraimigrație” în viitorul apropiat în țări din vestul Europei, așa cum sugerează unele mass-media europene.

Romania și Bulgaria au aderat la UE în 2007. Până acum, românilor și bulgarilor le-a fost permis să lucreze legal în Germania dacă dețineau un permis de muncă emis de Agenția federală pentru ocuparea forței de muncă. De la această regulă au fost exceptați lucrătorii cu înaltă calificare și membrii familiilor lor.

Schimbările ce intervin de la 1 ianuarie privesc mai ales muncitorii necalificați ce provin din România și Bulgaria, cărora până acum le era permis să lucreze cel mult șase luni consecutive ca lucrători sezonieri în Germania și care de acum înainte vor putea căuta locuri de muncă de lungă durată.

În opinia Victoriei Stoiciu, manager de programe la filiala română a fundației ‘Friedrich Ebert’, în realitate restricțiile legale promovează, mai degrabă decât stopează, imigrația clandestină. Potrivit unui recent studiu al OCDE, în prezent peste trei milioane de cetățeni români trăiesc în afara României.

Germania și alte opt state din UE vor ridica la 1 ianuarie anul viitor restricțiile provizorii impuse cetățenilor români și bulgari la accesul pe piața britanică a muncii.

Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană le permite țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor din România și Bulgaria pe piața muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a forței de muncă în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani este împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE — Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Spania — le aplică cetățenilor români și bulgari restricții în materie de acces pe piața muncii. AGERPRES/(AS — editor: Tudor Martalogu)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts