Arhivă

Ajun de Crăciun în Văliug !

Picture 01524 ale lui Decembrie, e ziua în care locuitorii comunei aflate la cota 535 m, la poale de Semenic, Văliugul, dau deşteptarea chiar şi cocoşilor.
Sus pe Gozna, zona comunei considerată ca fiind cea mai veche zonă a comunei, amintită chiar şi în analele istoriei comunei, încă de pe la 1793, pe atunci când, la cererea expresă a împaratului Frantz Iosef, au ajuns pe meleagurile noastre cele aproximativ 70 familii de austro-ungari, conduşi de brigadierul silvic Frantz Loidl, considerat ca fiind întemeietorul actualului Văliug, Frantzdorf, denumire expresă în onoarea împaratului, becurile caselor împraştiate, se aprind rând pe rând, stârnind parcă mânia cocoşilor, că nu-s lăsaţi să mai doarmă.
Guiţatul unui Ghiţă, urmat la scurt timp de-al altuia şi-al altuia, apoi de ţipetele de bucurie ale goznenilor, care coborau la locul de întâlnire, al copiilor din ,,satu’ de la deal” şi să se pornească PIŢĂRĂII.
,,Ne daţi ori nu ne daţi..” şi-au plecat din poartă-n poarta bucuroşi nevoie mare, veseli, aşa cum numai la Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului IISUS, se poate întâlni. Cei măricei, sigur că şi mai sprinteni, din când în când se opresc şi-i aşteaptă pe prichindei, însoţiţi de părinţi sau bunici, ,,Bună ziua lui Ajun, că-i mai bună a lui Craciun, într-un ceas bun, iţă, iţă colindiţa, ‘runcă ochii pe uliţă, ne dă coasta şi cârnatu’ să mergem la altu’ ”, sună de răsună uliţele satului. Sigur că marea bucurie a copiilor este întalnirea de la Podul Poliţiei, unde are loc an de an întâlnirea programata a copiilor din ,,satu’ de la geal” cu cei din ,,satu’ ge la vale”. Anul ăsta cam 70 ăi ge sus şî vreo 40 ăi ge la vale, bucurie de partea acelora care au trăistuţele mai pline cu napolitane, eugenii, mere, nuci, bomboane, sau mai puţină de partea acelora care s-au trezit ceva mai târziu.
După colindul PIŢĂRĂILOR, fiecare copil fuge către casa lui, la diferitele treburi speciale ale zilei speciale. Ca să demonstreze părinţilor că-şi merită pe deplin cadourile cerute Moşului, puţini au fost cei care şi-au părăsit curţile caselor. Am zărit şi preotul satului, care însoţit de doi copii, fii ai satului l-au însoţit prin sat la sfinţirea locuinţelor, a gospodăriilor, cu ocazia Naşterii Mântuitorului.
Spre seară, a fost rândul celor mari să-şi intre in rol. Momentul în care a fost zărită una dintre echipele de colindători cu ,,Steaua”, a fost primită cu mult entuziasm de cei mari,de adulţi dar mai ales de micuţii care-l aşteptau cu nerăbdare pe Moş Crăciun.
Întunericul s-a lăsat demult peste Frantzdorf, dar nebagat în seama, şi asta pentru că, ,,Astăzi S-A Născut IISUS”.
Un lucru e îmbucurător, tradiţia merge mai departe !!!

Dan-Alioşa Ulici

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts