Arhivă

Chebuțiu și Preda s-au folosit de banii Statului Român în loc să relanseze UCM Reșița

descinderi DNA vila nemtilor renk chebutiuFoştii directori ai Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda sunt anchetaţi de procurorii anticorupţie pentru că ar fi folosit, potrivit unor surse judiciare, în interes personal facilităţile acordate de stat pentru relansarea UCM.

Procurorii DNA Timişoara au descins marţi dimineaţă la locuinţele lui Adrian Chebuţiu, fost preşedinte al Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa, şi Adrian Preda, fost director executiv al aceleiaşi uzine, cei doi fiind cercetaţi pentru mai multe fapte comise în perioada în care au administrat unitatea economică.

Sursele citate au precizat că foştii directori au reţinut de la salariaţi contribuţii pentru şomaj şi asigurări de sănătate, dar nu le-au virat la stat, ci le-au folosit în interes personal.

Potrivit surselor, cei doi ar fi creat ‘multiple firme căpuşe’ pe lângă UCM care erau conduse de membri ai familiei, rude sau apropiaţi şi care absorbeau banii uzinei, acordaţi ca facilităţi pentru relansare, UCM Reşiţa fiind singurul producător de piese componente pentru domeniul strategic hidroenergetic.

În 2003, privatizarea UCM a fost condiţionată de păstrarea angajaţilor, eşalonarea datoriilor la stat pe 5 ani şi scutiri de penalităţi. Ulterior, s-a încheiat un acord cu ministerul de resort deoarece condiţiile nu au fost respectate, fiind aprobate noi facilităţi şi reeşalonări.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, procurorii desfăşoară cercetări într-o cauză penală privind infracţiuni de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, abuz în serviciu, spălare de bani, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni, prejudiciul estimat depăşind 10 milioane euro.

În cursul dimineţii au avut loc opt percheziţii în judeţele Timiş şi Caraş Severin.

În 2003, pachetul majoritar de acţiuni al UCM Reşiţa fost preluat de un grup elveţian care a ajuns să deţină 96,3% din acţiuni. În calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al noului acţionar majoritar, Adrian Chebuţiu ar fi început să fragmenteze UCM Reşiţa într-un grup de 12 firme. Cu toate că în momentul privatizării statul acorda o serie de facilităţi fiscale pentru a permite salvarea companiei, cei doi învinuiţi au preferat să facă împrumuturi, ducând unitatea economică în colaps financiar în decembrie 2011.

Administratorul judiciar a constatat că vinovaţi de intrarea companiei în insolvenţă sunt Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts