ANCULIA1Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Romică Pavel Anculia, director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin la momentul săvârşirii faptelor, în alte două dosare, pentru mai multe fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, în primul dosar Pavel Anculia este acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Alături de el a fost deferit justiţiei Tudor Ioan Jurj, administrator la SC ‘Rox Impresa’ SRL Lugoj.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 2011, inculpatul Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu celălalt inculpat care deţine şi controlează mai multe firme, mecanismul de fraudare constând fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări.

‘Sumele de bani virate de APIA erau împărţite între cei doi inculpaţi şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş-Severin, ca urmare a încheierii unor contracte fictive şi acordate în mod preferenţial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante sunt controlate de aceeaşi persoană – Tudor Ioan Jurj. Astfel, la asocierea infracţională a aderat în septembrie 2011 şi făptuitorul Trandafir Adam, primar al comunei Marga, care s-a angajat să încheie în numele primăriei un contract de prestări servicii cu firma inculpatului Jurj. Contractul avea ca obiect efectuarea lucrărilor de întreţinere a pajiştilor comunale, avându-se în vedere de către inculpaţi ca lucrările să nu fie efectuate deloc, astfel încât să împartă între ei totalitatea sumelor neutilizate pentru efectuarea lucrărilor, bani care, scriptic, apăreau ca decontaţi pentru aceste lucrări’, susţin anchetatorii.

Ca urmare a acestor înţelegeri, Trandafir Adam a antedatat, inserând luna iunie 2011 în invitaţia de participare către firma controlată de inculpatul Jurj, în oferta de preţ a manoperei şi contractul de prestări servicii şi anexele acestuia, respectiv a acceptat la plată o factură fiscală în valoare de peste 45.000 lei, pe care a semnat-o ca atestând în fals execuţia lucrărilor.

‘În acelaşi scop, al formării unor aparenţe de legalitate, Trandafir Adam a întocmit şi semnat un proces-verbal de recepţie a lucrărilor, atestând de asemenea împrejurarea nereală a prestării serviciilor contractate. Suplimentar, o altă persoană, la instigarea inculpatului Jurj, a întocmit situaţii de lucrări şi liste cu cantităţi de lucrări, în care a atestat în fals categoriile de lucrări pe care le-ar fi executat. În virtutea rolurilor asumate în cadrul asocierii infracţionale şi a contribuţiilor efective în vederea ducerii la îndeplinire a obiectivelor frauduloase propuse, produsul infracţiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărţit între membrii asocierii infracţionale după cum urmează: inculpaţii Anculia şi Jurj au beneficiat fiecare de câte 13.146 lei iar făptuitorul Adam, de 10.000 lei’, arată DNA.

Sursa citată precizează că Trandafir Adam, primar al comunei Marga, judeţul Caraş-Severin, a decedat în cursul urmăririi penale, motiv pentru care acţiunea penală nu a putut fi pusă în mişcare faţă de acesta.

În celălalt dosar, Pavel Anculia a fost deferit justiţiei pentru fapte similare alături de Gheorghe Roma, primar al comunei Slatina Timiş, judeţul Caraş-Severin la momentul săvârşirii faptelor, şi Tudor Ioan Jurj.

În 2011, inculpatul Anculia s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu inculpatul Tudor Ioan Jurj (care deţine şi controlează mai multe societăţi comerciale).

‘Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, sumele de bani virate de APIA fiind împărţite între cei doi inculpaţi menţionaţi şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş-Severin. Contractele prin care erau alocaţi banii erau acordate în mod preferenţial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante erau controlate de aceeaşi persoană (Jurj Tudor Ioan)’, se subliniază în comunicat.

La asocierea infracţională iniţiată de Anculia şi Jurj a aderat în noiembrie 2011 şi inculpatul Roma, care s-a angajat să încheie în numele primăriei un contract de prestări servicii cu firma inculpatului, contract care să privească efectuarea lucrărilor de întreţinere a pajiştilor comunale.

‘Potrivit celor convenite, urma ca lucrările să nu fie efectuate decât în mică măsură, iar sumele neutilizate pentru efectuarea lucrărilor să se împartă între inculpaţi, în condiţiile în care, scriptic, apăreau ca decontate pentru aceste lucrări. Ca urmare a acestor înţelegeri, în noiembrie 2011, inculpatul Roma a acceptat semnarea unor documente cu un conţinut fictiv, întocmite de o altă persoană, înscrisuri constând în contract de prestări servicii şi anexele acestuia, situaţii de lucrări, factură, proces-verbal de recepţie, oferte de preţ şi situaţii de lucrări toate emise în numele SC ‘Melodrom Industries’ SRL (firmă controlată de inculpatul Jurj), atestând împrejurarea nereală a prestării totalităţii serviciilor contractate’, mai arată DNA.

În virtutea rolurilor asumate, produsul infracţiunii, respectiv sumele de bani decontate pentru lucrări neefectuate, a fost împărţit între membrii asocierii în mod egal, fiecare câte 21.500 lei.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarele au fost înaintate spre judecare la Tribunalul Arad, instanţă desemnată de Curtea de Apel Timişoara.

Cauzele au fost constituite ca urmare a disjungerii din cauza în care Pavel Anculia şi Tudor Jurj au fost trimişi în judecată anul trecut. AGERPRES

Leave a reply