1280048283Euro teancAgenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest ia în calcul, pentru noul ciclu financiar 2014-2020, schimbarea de viziune în evaluarea proiectelor, vizându-se renunţarea la abordarea ‘primul venit, primul servit’ în favoarea evaluării strategice.

În contextul pregătirii mecanismelor instituţionale şi de planificare pentru noul ciclu financiar 2014 – 2020, ADR Vest a organizat miercuri, la Timişoara, împreună cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, un seminar de consultare dedicat reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi ai mediului privat din regiune, beneficiari de finanţare nerambursabilă.

‘Se doreşte integrarea cât mai multor măsuri în aceste spaţii de dezvoltare urbană, în special pe zona de dezvoltare. Se fac anumite propuneri privind modul de evaluare a proiectelor şi există o componentă în care se doreşte abordarea unei evaluări strategice, nu cea care a funcţionat până acum în totalitate, de primul venit primul servit; aceasta va fi redusă faţă de ceea ce a fost până acum, doar pentru anumite tipuri de proiecte, în general doar pentru cele care nu au un impact foarte mare şi nu sunt de o complexitate foarte mare’, a declarat pentru AGERPRES Sorin Maxim, manager general al ADR Vest.

Participanţii au fost informaţi despre studiile pe care le-a făcut Banca Mondială pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi despre evaluarea a ceea ce înseamnă mecanismul actual, dar s-a venit şi cu propuneri pe ceea ce înseamnă viitorul ciclu de finanţare (2014-2020).

O atenţie deosebită a fost acordată zonei de dezvoltare urbană, care are unele specificaţii mai aparte faţă de abordarea care a fost până acum.

În prezentul context economic, Maxim a definit zona de vest ca având două componente: două judeţe puternice – Timiş şi Arad – şi două mai puţin dezvoltate – Caraş Severin şi Hunedoara. ‘Încercăm să ajutăm economiile în aşa fel încât cele care produc să producă mai mult şi să crească valoarea adăugată pe produs, cum este Aradul şi Timişul, iar în Caraş Severin şi Hunedoara, pe lângă faptul că aceste economii sunt în suferinţă de existenţă şi de dinamică, să încercăm să valorizăm resursele umane şi materiale pe care le au’, a adăugat Maxim.

Directorul ADR Vest a menţionat că se încearcă obţinerea unei deschideri la Dunăre a regiunii, pe agendă fiind înscrisă Moldova Nouă, fiind de asemenea salutat interesul partenerilor sârbi pentru autostrada Timişoara-Belgrad, care va ajuta deschiderea regiunii şi spre sudul Europei.

Ca domenii care aduc beneficii economice, Maxim a menţionat sectoarele care au adus deja profit, respectiv cele din automotive, IT şi agroindustrial.

Întâlnirea de la Timişoara a fost urmarea contractului de asistenţă iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a contractat Banca Mondială pentru realizarea unor studii şi a unor analize ce vor genera propuneri pentru noua perioadă de finanţare.

Documentele care constituie baza dezbaterii au fost cele cinci studii realizate de Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, având ca teme centrale: identificarea modelelor de selecţie a proiectelor POR 2014 – 2020, polii de creştere, Oraşe competitive (soluţii pentru creşterea sustenabilă şi incluzivă a României), sprijinul acordat de Autoritatea de Management/Organismele Intermediare solicitanţilor şi beneficiarilor POR, precum şi colaborarea şi comunicarea dintre Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare în cadrul Programului Operaţional Regional. AGERPRES.

Leave a reply