Banner animat WDCe legatura poate exista intre un elev din China care candideaza la functia de monitor al clasei, revoltele din Egipt, trecerea de la comunism la economia de piata sau alegerea unui presedinte femeie in Liberia? Aparent niciuna. Totusi, fiecare caz in parte raspunde la intrebarea Ce este democratia si de ce avem nevoie de ea?

Expert Forum, British Council, Asociatia K’Arte si Asociatia Pro Democratia, cu sprijinul United Nations Democracy Fund, Why Democracy Project si Hi Film Productions vor organiza festivalul de film documentar WHY DEMOCRACY? in perioada 9-13 octombrie, la Teatrul Ariel din Targu Mures. Festivalul este dedicat drepturilor omului, statului de drept si democratiei.

Proiectiile invita cetatenii sa judece si sa dezbata modul in care functioneaza democratia in comunitatea, localitatea sau tara in care traiesc, precum si la nivel global. De asemenea, acestea au  scopul de a ridica intrebari si de a genera discutii critice cu privire la principiile democratiei, analizand provocarile pe care diversele tipuri de regimuri le infrunta in zilele noastre.

Festivalul aduce in atentia publicului 17 filme documentare si scurt metraje proiectate in peste 200 de tari si teritorii, atingand o audienta de peste 300 de milioane de spectatori si generand numeroase dezbateri in toata lumea. Filmele din cadrul festivalului sunt parte dintr-un amplu proiect international si sunt realizate de regizori independenti, premiati la festivaluri de film de notorietate. La toate acestea se adauga documentarul de succes Kapitalism – reteta noastra secreta, al regizorului roman Alexandru Solomon, care prezinta dificultatile tranzitiei de la comunism la capitalism si mecanismele prin care afaceristi de succes si-au construit imperiile.

Subiectele abordate de filme sunt diverse: alegerea democratica a unui sef de clasa in China comunista, egalitatea de sanse si reforma in viata politica din Liberia, campania fulger a unui candidat la o functie publica locala din Japonia sau tranzitia originala a Romaniei de la comunism la economia de piata. Actiunea filmelor se desfasoara in diferite tari: Marea Britanie, China, Croatia, Cuba, Republica Democrata Congo, Egipt, Iran, Italia, Kenia, Republica Liberia, Pakistan, Africa de Sud sau Romania.

Proiectia fiecarui documentar are o durata de aproximativ o ora. Filmele proiectate sunt in limba engleza si nu au subtitrare in limba romana, iar intrarea este gratuita in limita locurilor disponibile.

 

Mai multe detalii despre festival pe www.expertforum.rowww.britishcouncil.ro si www.k-arte.ro.

Organizatori: Asociatia Pro Democratia (www.apd.ro), Asociatia K’Arte (www.k-arte.ro), British Council (www.britishcouncil.ro), Expert Forum (www.expertforum.ro)

Leave a reply