Home / Banat / Zilele culturii sârbe la Reșița

Zilele culturii sârbe la Reșița

afis-Zilele-sarbilorUniunea Sârbilor din România a organizat, timp de trei zile, o amplă manifestare culturală intitulată ‘Zilele culturii sârbe la Reşiţa’, pentru promovarea valorilor tradiţionale şi ale folclorului autentic al sârbilor din Banat.

‘Am venit pentru a închide Zilele culturii sârbilor din Reşiţa, una dintre multiplele manifestări culturale organizate de către Uniunea Sârbilor din România. Este o seară frumoasă, pentru că au venit artişti din vârful muzicii populare sârbeşti. Şi chiar dacă vremea nu a fost favorabilă, oamenii au venit în număr mare’, a declarat duminică Lazar Manoilovici, consulul Serbiei la Timişoara.

Începând de vineri şi până duminică, în Parcul Tricolorului din Reşiţa au avut loc spectacole de muzică şi dans tradiţional. După un spectacol extraordinar de muzică populară, susţinut de renumiţi solişti vocali autohtoni şi orchestre de muzică populară, a urmat un ‘Regal al folclorului sârbesc’, cu participarea celor mai valoroase ansambluri folclorice ale Uniunii Sârbilor din România, a orchestrelor de tamburaşi din localitatea Diniaş şi ‘Kruna’ din Sânmartinul Sârbesc, dar şi ansambluri folclorice din Serbia.

‘Am încheiat acum un bogat calendar al activităţilor culturale. Au fost trei zile în care au încercat să prezentăm tot ceea ce este frumos şi ceea ce înseamnă tradiţie pentru sârbii din România. În zilele de 4 şi 5 octombrie vom fi în Bucureşti, iar în noiembrie vom fi în Timişoara. Considerăm că dacă ne cunoaştem mai bine între noi ne vom respecta mai mult, reciproc’, a afirmat Ognean Crstici, preşedintele Uniunii Sârbilor din România.

Duminică seară a avut loc un spectacol de gală, în aer liber, unde şi-au dau concursul cunoscuţi solişti de muzică populară din Serbia. Sute de oameni au participat la cele două recitaluri de excepţie, susţinute de interpreţi celebri din Serbia: acordeonistul Mirko Kodici şi Şaban Şaulici, acesta din urmă fiind supranumit regele muzicii populare sârbeşti.

În aceeaşi zi, la Centrul Cultural ‘Radmila Milentijevic’ din Reşiţa a avut loc şi lansarea volumului ‘Jurnalul de război – Smena’ (Schimbul), avându-l ca autor pe colonelul George Amicici.

Pe parcursul întregii manifestări, organizată în parteneriat cu Primăria municipiului Reşiţa, toţi cei prezenţi au putut degusta preparate tradiţionale sârbeşti şi româneşti în spaţiul destinat comercianţilor. AGERPRES

About admin

Check Also

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul Caraș-Severin activează îndomeniul serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul …

Lasă un răspuns