Vegetația acvatică de pe Dunăre și zonele umede din Parcul Natural Porțile de Fier va fi curățată cu un aqua-tractor
Un aqua-tractor va curăţa vegetaţia acvatică ce se înmulţeşte rapid şi masiv pe Dunăre sau în zonele umede din Parcul Natural Porţile de Fier.
Noua achiziţie, un aqua-tractor, un echipament flotabil de recoltat plante acvatice, şi-a arătat încă de luni utilitatea pe Dunăre, între localităţile Pojejena şi Divici, când a fost pus în funcţiune.
Cu ajutorul acestui echipament urmează a fi curăţat întregul curs al Dunării din acest sector, dar în special, Balta Nera, Ostrovul, la Moldova Veche, după care se va extinde şi în judeţul Mehedinţi, a declarat directorul executiv al Agenţiei de Protecţia Mediului Caraş-Severin, Carmen Sorescu.
Astfel, o nouă etapă a unui proiect LIVE Natura, ce prevede îmbunătăţirea statutului de conservare pentru speciile şi habitatele prioritare din zonele umede ale Porţilor de Fier s-a finalizat luni, când a fost pus în funcţiune acest echipament. Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia mediului Caraş-Severin şi manager de proiect a subliniat importanţa acţiunilor şi a intervenţiilor corecte în zonele umede, obiectivele, precum şi rezultatele proiectului în valoare de 1,2 milioane euro, din care 75% înseamnă fonduri europene. Având în vedere diversitatea mare de faună şi floră, întâlnite aici, dar şi ţinând cont de vegetaţia deosebită din Clisura Dunării, specialiştii au propus ca în zonă să fie promovat chiar şi turismul ştiinţific.
Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Horia Irimia, a precizat că prin intermediul proiectului, care se va încheia în anul 2015, au fost realizate şi lucruri concrete, nu au fost făcute doar studii, iar ceea ce s-a întâmplat luni, în Clisura Dunării, poate fi un exemplu de bună practică, pentru multe autorităţi, instituţii sau organizaţii din România. AGERPRES