Rusca Montana - Monumentul Turismului, unicat in lumeComuna cărăşeană Rusca Montană a sărbătorit, duminică după-amiază, Ziua Turismului, evenimentul fiind organizat în fiecare an pe 15 septembrie lângă Monumentul Turismului, care se pare că este unic în Europa şi chiar în lume.

‘Este o zi pe care ar trebui să o extrapolăm la nivelul întregului judeţ. În strategia pe termen scurt şi mediu a judeţului Caraş-Severin, o prioritate o reprezintă dezvoltarea turismului. Nu întâmplător, Consiliul Judeţean Caraş-Severin s-a implicat în dezvoltarea a patru regiuni mari, în care să reuşim să promovăm turismul. Este vorba de Clisura Dunării, Muntele Semenic, Muntele Mic şi Vârful Ţarcu, cu toate localităţile din zonă’, a declarat Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Monumentul Turismului, constând într-un obelisc înalt de aproximativ doi metri, realizat din marmură albă, se află la intrarea în comună. Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale, se pare că monumentul este unic în Europa şi, poate, chiar din lume, în Israel mai existând un monument ‘frate’, dar care este dedicat ghizilor turistici din toată lumea.

Obeliscul din Rusca Montană este ridicat, în 1936, la iniţiativa Clubului Turistic Bănăţean din Caransebeş.

De asemenea, duminică a fost inaugurat un alt monument din marmură albă de Ruschiţa, care este dedicat comune Rusca Montană. Pe acest monument sunt arborate trei streaguri, al României, al Uniunii Europene şi cel al comunei Rusca Montană, iar deasupra monumentului se află un vultur, care simbolizează puterea.

Monumentul dedicat comunei Rusca Montană a fost realizat benevol de către sculptorii locali, iar piatra a fost donată de către reprezentanţii carierei de marmură de la Ruschiţa.

‘Practic, în acest fel, se doreşte o revitalizare turistică a zonei cu o mare perspectivă, o zonă care a trăit, înainte, din minerit şi din siderurgie. Acum, diferite mine, ca şi Pârâul cu Raci sau Mina de Complexe de la Ruschiţa, ori cariera de marmură, locurile minunate şi peisajele extraordinare din întreaga zonă pot deveni atracţii pentru turiştii români şi străini’, a afirmat deputatul PSD de Caraş-Severin, Ion Mocioalcă.

La eveniment a fost prezent şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu. AGERPRES

Leave a reply