iotcu pres cj aradLucrările la noua clădire care va adăposti Secţia TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost efectuate în proporţie de 25%, iar Consiliul Judeţean Arad este cu plata la zi, cu toate că Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun leu pentru modernizarea infrastructurii sistemului de sănătate din judeţ, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

Acesta a spus că valoarea totală a contractului este de 15 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată în totalitate de Consiliul Judeţean Arad,pentru anul 2013 fiind alocaţi pentru această lucrare 4 milioane de lei.
Judeţul Arad are un deficit major la capitolul spaţii destinate actului medical, din cauza faptului că şase clădiri, în care, în prezent se desfăşoară activitate medicală, au fost retrocedate.

‘Clădirea actualelor secţii TBC ale Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost retrocedată, astfel că am decis să construim o nouă clădire, întrucât în cea actuală legea ne interzice să facem investiţii. Contractul de execuţie a acestei clădiri este pe trei ani de zile, iar construcţia este în grafic. Până la această dată, lucrările sunt executate în proporţie de 25%, dar, până la finele acestui an, sunt sigur că se va ajunge la peste 40% din volumul total al lucrărilor’, a precizat Nicolae Ioţcu.

Şeful administraţiei judeţene a afirmat că este la zi cu plata lucrărilor şi a opinat că lucrările ar putea fi terminate înainte de termen, până la sfârşitul anului, avansând până în proporţie de 40%.

‘Până în prezent, Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun ban sistemului de sănătate din judeţul Arad, pentru modernizarea infrastructurii. Noi încă sperăm ca cei de la Guvern să înţeleagă că trebuie să aloce bani acolo unde se dovedeşte că administraţia locală pune umărul la dezvoltarea sistemului de sănătate’, a mai precizat  Nicolae Ioţcu.
La rândul său, dr. Teodora Olaru, managerul SCJU Arad, a spus că pentru sistemul sanitar arădean, funcţionarea secţiilor în clădiri retrocedate constituie o mare problemă.

‘Pentru aceste clădiri retrocedate, CJ Arad plăteşte drept chirie sume importante. Pentru TBC s-a reuşit să se înceapă construcţia unei clădiri care cred că va fi una dintre cele mai frumoase sedii din ţară. În condiţiile actuale, bolnavii de TBC sunt într-o clădire retrocedată Arhiepiscopiei Aradului, căreia C.J.Arad îi plăteşte o chirie de 12.800 de lei pe lună’, a mai precizat dr. Teodora Olaru, managerul SCJU Arad.

Din păcate însă, construcţiile sunt degradate, însă SCJU poate igieniza ‘doar la limita bunului simţ’, pentru că imobilul este proprietate privată, susţine ea.

‘În frecvent, numărul bolnavilor este mai mare de 100. Este vorba de bolnavii acuţi care se găsesc în secţie pentru că bolnavii cronici sunt la secţiile de TBC din judeţ – la Căpâlnaş şi la Lipova. Proprietarul este cel care ar trebui să întreţină această clădire şi nu spitalul’, a adăugat dr Teodora Olaru, managerul SCJU Arad. AGERPRES /

Leave a reply