1280048283Euro teancUn bărbat în vârstă de 62 de ani, din Reşiţa, a sesizat Poliţia cu privire la faptul că a fost înşelat. În cursul zilei de ieri bărbatul a intenţionat să schimbe suma de 1000 euro şi aflându-se în faţa unei unităţi bancare situată pe Bulevardul Republicii, a fost abordat de un bărbat care i-a propus un schimb la un curs valutar mai bun. Profitând de neatenţia victimei suspectul i-a oferit în schimbul celor 1000 euro suma de 200 de lei.

Când a sesizat înșelătoria victima a anunțat Poliția.
Deși legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională în cuantum de până la 1.500 lei a celor care practică schimbul ilegal de valută iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea de până la 8 ani, tot mai mulți oameni cad victime acestor schimburi la colț de stradă.
De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorfică conform legii.
Tocmai de aceea Poliţia recomandă cetăţenilor să efectueze schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel nu devin părtaşi ai evaziunii fiscale şi elimină totodată riscul de a fi înşelaţi.
De cele mai multe ori aceste persoane abordează cetăţenii în preajma unităţilor bancare oferindu-le un curs valutar mult peste cel oficial iar în această grabă şi agitație pe care o provoacă ”valutistul”, cetăţeanul cade în capcană şi când este mult prea târziu realizează ce scump l-a costat ”oferta”.
O altă situaţie este aceea în care, pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de ”valutist” pe motiv că ”apare poliţia”, cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegera, deşi atunci când s-au numărat banii sumele păreau corecte.
În concluzie, pentru a evita astfel de situaţii păguboase şi pentru a nu fi părtaşi la evaziune fiscală, Poliția sfătuiește cetățenii să respecte LEGEA!

Leave a reply