Arhivă

Cum ne tratăm cu orz

orzPuțini oameni cunosc proprietățile terapeutice ale orzului verde, o cereală atât de puțin folosită în alimentația zilnică, dar cu atât de multe beneficii terapeutice și nutriționale.

Principiile sale active îi conferă proprietăți de emolient, tonic general, tonic cardiac, tonic al sistemului nervos, stimulator digestiv, drenor hepatic, antidiareic, hipotensor, reglator al tensiunii arteriale, stimulator al potenței sexuale, antiinflamator, răcoritor.
Se poate folosi verde, când ajunge la înălțimea de 20 de centimetri și se poate stoarce în aparat iar sucul se consumă. Sau se poate usca și transforma în pudră care se poate folosi în diverse combinații alimentare sau în pâinea făcută în casă.
Pentru tratarea enterocolitei, dizenteriei și diareei la copii se consumă boabe de orz decorticate fierte sau pâine din făină de orz.
Pentru tratarea bolilor de rinichi, vezică și pentru calmarea tusei se face un decoct din 2 linguri de boabe de orz la un litru de apă. Se fierbe 20-30 de minute. Se acoperă și se lasă să se răcească. Se beau 2-3 căni pe zi.
Pentru favorizarea digestiei se face infuzie din germeni prăjiți, o linguriță cu vârf la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute, apoi se strecoară și se beau 2 căni înainte sau imediat după masă.
Orzul mai este recomanat în tratarea diabetului, TBC-ului, bronșitei cronice, anemiei, cancerului, dar și gastrită, ulcer, colită, pancreatită, dischinezie biliară, ciroză, hepatită virală și cronică, cardiopatie ischemică, cord postinfarctic, schizofrenie, epilepsie, nevralgie, insomnie, artrită, flebită, impotență sexuală, sterilitate, reumatism, hemoroism, acnee, eczeme, ulcer varicos și ca tonic general. Pentru toate acestea se recomandă tratament cu orz încolțit, 1-2 linguri pe zi, se mănâncă. Pentru a ține orzul la încolțit se pun boabele pe o farfurie și se îmbibă cu apă. Se țin 1-2 zile în bucătărie. La fel de eficient este sucul din orz verde, un mănunchi de orz se stoarce și se bea de 2 ori pe zi, sau pudra de orz verde.

 

sursa foto: sanatate.bzi.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts