Arhivă

Sabin Păutza-dirijorul care a lăsat America pentru locurile natale din Banat

FOTO Bujorel Purice facbook.com
FOTO Bujorel Purice facbook.com

Profesorul Sabin Păutza-compozitorul, pianistul, dirijorul, directorul Filarmonicii din New Jersey, a lăsat America pentru a trăi pe pământ bănățean în casa părintească din Moniom.
După 50 de ani în care a susținut numeroase concerte în țară și străinătate în cele mai renumite săli ale lumii, a ales ca la cei 70 de ani de viață să revină în locurile pe care nu le-a uitat niciodată, deși americanii l-au considerat unul de-al lor.
Născut la 8 februarie 1943 la Moniom-Reșița, a urmat cursurile Liceului de Matematică din Reșița studiind în paralel muzica cu profesorii Karl Tirier și Katerin Szoguy la Liceul de Muzică din Reșița care din anul 2003 îi poartă numele. A absolvit apoi Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București.
Timp de 19 ani activează ca profesor de armonie, dirijat și orchestrație la Academia ”George Enescu” din Iași și mai târziu ca dirijor al Orchestrei Simfonice a Conservatorului. Susține cu succes numeroase concerte în România și străinătate, dar situația care se crease în țară în perioada comunistă, compromisurile pe care muzicianul era determinat să le facă dar și faptul că era urmărit și ascultat prin microfoanele montate în propria casă de către fosta securitate, l-au împins să fugă din țară în 1984. Și-a lăsat în urmă familia, profesia, locurile dragi, dar n-a regretat niciodată alegerea făcută.
Ajuns în America, obține prin concurs titlul de director artistc și prim dirijor al celei mai vechi orchestre simfonice din New Jersey -”Plainfield Symphony Orchestra”.
După o activitate de 20 de ani în care i-a cucerit pe americani, orașul Plainfield îl numește cetățean de onoare și Conductor Emeritus pe viață al Filarmonicii, iar ziua de 7 mai 2007 a devenit ”Ziua Sabin Păutza în Plainfield”
A luat numeroase premii și distincții și a dirijat în Statele Unite ale Americii, Europa, Australia, dar a și predat la diverse universități americane.
De când a revenit în țară a susținut 17 concerte, ultimul fiind cel de vineri 28 iunie și care a avut loc la Sala Lira a Liceului care-i poartă numele. Concertul aniversar dedicat celor ”50 de ani de carieră, 70 de ani de viață” a fost susținut alături de soliști ai Filarmonicii Moldova din Iași, reuniți în Ansamblul ”Nova Musica Viva”. Sala s-a dovedit a fi neâncăpătoare pentru toți cei care au dorit să fie martorii măiestriei marelui dirijor, compozitor și pianist -Sabin Păutza.

1 comment
Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts