FOTO Sandra Milotin

FOTO Sandra Milotin

TMK Hydroenergy Power executa lucrari de retehnologizare la barajul Breazova. In perioada 17 iunie – 15 august, TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania, va derula programul de lucrari de retehnologizare la barajul Breazova.

Pentru ca exploatarea hidroenergetica sa se deruleze in conditii de maxima siguranta, compania demareaza lucrari de inlocuire a tehnologiei existente, datand de peste 100 de ani. Lucrarile de investitii sunt proiectate, avizate si autorizate in conformitate cu legislatia in vigoare.

Lucrarile vor include:

 

ß inlocuirea celor doua conducte de golire de fund

 

ß inlocuirea vanelor de siguranta

 

ß inlocuirea vanelor de serviciu

 

ß actionarea electrica a vanelor de serviciu

 

ß sistem telemasura nivel apa in baraj, telemasura si telecomanda debite evacuate prin vanele de serviciu.

Realizarea lucrarilor de inlocuire a vanelor de siguranta impune golirea intregului volum de apa al lacului de acumulare Breazova (Valiug), amplasat pe raul Barzava. Durata estimata a inlocuirii vanelor de siguranta este de 10 zile, urmand ca la finalizarea acestei lucrari, barajul sa fie reumplut pe cale naturala, dar si prin aflux suplimentar de apa din lacul Gozna, situat in amonte, in vederea protejarii faunei.

Pentru evitarea oricarui risc, golirea acumularii se va face treptat, la o viteza de 4 mc/secunda, apa fiind evacuata in raul Barzava si, ulterior, in lacul Secu. De asemenea, toate autoritatile publice implicate au fost informate si consultate privind masurile necesare pentru diminuarea impactului asupra ecosistemelor existente, rezultand urmatoarele concluzii:

ß golirea controlata a fost aprobata sa demareze cu data de 17.06 de catre Administratia Bazinala de Apa Banat – Sistemul de Gospodarire a Apelor Caras-Severin.

 

ß manevrele la barajul si lacul de acumulare Secu raman la dispozitia Apelor Romane

 

ß in caz de necesitate, se va proceda la aflux de apa din lacul de acumulare Gozna

 

ß programul lucrarilor se va modifica in cazul aparitiei unor conditii hidrometeorologice deosebite

 

ß se va asigura paza impotriva pescuitului industrial (plase, navoade, setci etc.), pentru a asigura transferul pe cale naturala a faunei piscicole dintr-un lac in altul, prin intermediul raului Barzava

 

ß pe toata durata lucrarilor, asigurarea zonei va fi efectuata de personalul specializat al companiei, dar si cu sprijinul Ocolului Silvic Valiug, al Primariei Valiug si al unei firme specializate de securitate.

 

Barajul si acumularea Breazova (Valiug), amplasate pe raul Barzava in aval de comuna Valiug, au fost puse in functie in anul 1909. Lacul de acumulare are un volum de aproape 1 milion mc, iar barajul este construit din zidarie de piatra.

Leave a reply