vlcsnap-2013-02-25-21h18m26s109Din cauza viscolului de la sfârșit de săptămână turiștii aflați pe Semenic au rămas blocați în stațiunea montană.
Este vorba de un grup de turiști cu 20 de mașini, care din cauza închiderii drumului DJ 582E Prislop-Semenic, n-au mai putut coborî de pe munte.
În aceeași situație s-a aflat și un grup de 13 copii de la o Casă de Copii din Timișoara, care au venit pe Semenic la acest sfârșit de săptămână.
Vântul care sufla cu peste 120 de Km/h, viscolind zăpada a făcut imposibilă orice încercare a turiștilor de a se întoarce acasă.
Autorităţile au constituit o celulă de criză şi cu ajutorul celor de la ISU, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie şi Poliţie, având în faţă autofreze şi utilaje de deszăpezire, au ajutat autoturismele aflate deja pe muntele Semenic să răzbată prin nămeți. Un alt echipaj a stat la punctual Prislop al DJ 582E şi a interzis accesul oricărui şofer spre munte.
În staţiunea montană Semenic, s-au deplasat Prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, inspectorul şef al ISU „Semenic”Caraş-Severin- col. Titus Susan, şeful Serviciului Rutier – IPJ Caraş-Severin, cms. şef Decebal Davidoiu, Marius Andriţoi- directorul adjunct al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi şeful Serviciul Salvamont- Valentin Balaban, care au organizat coborârea turiştilor cu autoturismele personale, în coloană, în urma utilajelor de deszăpezire. Astfel, a fost coordonată şi supravegheată coborârea a 15 autoturisme şi 2 microbuze, în care se aflau, în total, aproximativ 50 de persoane. Un alt grup de 50 de persoane, copii şi adulţii însoţitori, a rămas pe munte, având asigurate servicii hoteliere până luni, 25 februarie a.c.. Cabanierul la care aceştia se află cazaţi, a dat asigurări Prefectului Silviu Hurduzeu, că acest grup poate rămâne, în continuare, încă două zile, dacă va fi nevoie, existând toate condiţiile pentru cazarea şi hrănirea acestora. Acţiunea de coborâre a turiştilor din Staţiunea Semenic s-a desfăşurat pe parcursul a circa 3 ore.

De asemenea, o situaţie similară a fost înregistrată şi în staţiunea Muntele Mic unde, din cauza vremii, funcţionarea telescaunului a fost oprită. În acest caz, cei aproximativ 200 de turişti care au vrut să plece din staţiune au fost sprijiniţi atât de un om de afaceri care a pus la dispoziţia acestora câteva autoşenilate şi snowmobile, cât şi de societatea comercială care se ocupă de administrarea drumului ce face legătura între Borlova şi telescaun, care a ajutat la transportul persoanelor cu două autoturisme de teren. Tototadă, în sprijinul turiştilor au venit cu snowmobile şi agenţii economici, care deţin pensiuni şi hoteluri în zonă.
Duminică la ora 19.00 acţiunea era în curs de desfăşurare.
În întregul interval de timp de la instituirea atenţionării meteorologice „cod galben de vânt puternic” şi până duminică seara la ora 19.00 nu au fost înregistrate apeluri de urgenţă prin serviciul 112 referitoare la situaţia prezentată mai sus. Drumul Judeţean 582E, Prislop-Semenic a rămas închis circulaţiei până luni la ora 10.00.

Leave a reply