frontiera DIICOT pchistaneziPoliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Combaterea Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere al I.T.P.F. Timişoara, împreună cu ofiţeri IGPR – Serviciul Operaţiuni Speciale Timiş, în cooperare cu S.R.I. – Secţia Timiş, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români şi pakistanezi, specializat în traficul de migranţi.

Astfel, lucrătorii specializaţi ai Poliţiei de Frontieră au iniţiat, la sfârşitul lunii noiembrie, un complex de măsuri informativ – operative în vederea destructurării unei reţele de traficanţi de migranţi.
Din investigaţiile preliminare efectuate, s-a stabilit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, cu atribuţii precis delimitate, având în componenţă mai mulţi cetăţeni pakistanezi şi români.
Ca şi mod de operare, membrii grupării se ocupau cu racolarea unor tineri din Pakistan, pe care apoi îi aduceau legal în România, având vize legal obţinute, sub pretextul de a urma studii superioare în ţara noastră. Odată ajunşi în România, aceştia nu se mai prezentau la facultate, ci solicitau azil. În timpul derulării procedurii de acordare a unei forme de protecţie din partea statului român, erau preluaţi de membrii reţelei pentru a fi transportaţi şi călăuziţi până la frontiera româno-ungară, cu destinaţia finală Italia sau Austria.
Din declaraţii a rezultat că traficanţii solicitau de la fiecare migrant sume de bani cuprinse între 500 – 1.000 euro pentru a-l transporta la destinaţie.
În urma acţiunilor desfăşurate de anchetatori, în cursul zilei de ieri, 27.01.a.c., au fost reţinuţi cinci cetăţeni pakistanezi şi un român.
Cetăţeanul român şi doi dintre pakistanezi, membri ai reţelei, au primit ordonanţă de reţinere pe 24 de ore, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat, ceilalţi trei pakistanezi fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.
Destructurarea reţelei a fost facilitată de faptul că în ultima lună un poliţist de frontieră, sub acoperire, a fost infiltrat în cadrul grupului organizat.
Cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Leave a reply