taieri lemneÎn perioada 21.01- 01.02.2013, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul Comisariatului General şi Comisariatului Judeţean Timiş, împreună cu reprezentanţi ai IPJ Timiş şi ai Inspectoratului de Jandarmi, precum şi reprezentanţi ai ITRSV-ISV Timişoara şi ai Administraţiilor publice locale din Timiş desfăşoară un control privitor la tăierile ilegale de masă lemnoasă din ariile naturale protejate.
Perimetrul vizat este situat în zona Parcului Natural ‘Lunca Mureşului’ din Judeţul Timiş, aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Periam, Sâmpetru Mare, Saravale, Cenad şi al oraşului Sânnicolau Mare. Până la această dată. au fost verificate integral suprafeţele din perimetrul comunelor Cenad şi Sâmpetru Mare, precum şi suprafaţa de vegetaţie forestieră inclusă în fondul forestier naţional de pe raza Ocolului Silvic Timişoara, suprafaţă inclusă în zona de protecţie integrală, denumită ‘Pădurea Cenad’.
În cursul acţiunilor de verificare, comisarii GNM au surprins un număr de 6 persoane care sustrăgeau masă lemnoasă din zonă, persoane care au fost legitimate şi preluate de Poliţia Cenad, pentru a fi cercetate.
Cu ocazia acestui control, au fost identificate două tipuri de tăieri de masă lemnoasă:
Tăieri de arbori de mari dimensiuni, cu diametre între 18-60 cm., în acest caz fiind vizate cu predilecţie speciile de esenţă tare (stejar, frasin, ulm, arţar american etc.)
Tăieri de plante lemnoase tinere (cu diametre de până la 15 cm.), precum şi la nivelul coronamentului arborilor de mari dimensiuni (ramuri uscate).

Până în prezent, au fost inventariate peste 1000 de cioate de diferite dimensiuni şi din diferite specii forestiere, urmând ca reprezentanţii ITRSV să calculeze volumele de material lemnos şi să stabilească valoarea prejudiciului.
Din rezultatele preliminare ale controlului reiese că administraţiile publice locale, respectiv Aministraţia Parcului Natural ‘Lunca Mureşului’, Administraţia Bazinală de Apă Mureş – SGA Arad, precum şi alţi deţinători de terenuri din zonă, cu orice titlu, au încălcat prevederile OUG 195/2005 şi ale Legii 265/2006 prin nerespectarea obligaţiei de a proteja flora sălbatică existentă, în sensul menţinerii echilibrului ecologic şi conservării biodiversităţii, precum şi a exploatării durabile a resurselor în baza prevederilor legale în vigoare, fapte care, în cazul persoanelor juridice, se sancţionează cu amendă între 25.000 şi 50.000 lei.
În perioada următoare, acţiunea de control va finalizată şi pe teritoriului oraşului Sânnicolau Mare şi al comunelor Saravale şi Periam.
Întrucât controlul este în desfăşurare, după stabilirea valorii prejudiciului şi a defalcării pe fiecare proprietar de teren, comisarii GNM vor întocmi denunţurile penale pentru cei care se fac vinovaţi pentru tăierile ilegale de masă lemnoasă din aria naturală protejată.

Leave a reply