[flowplayer src=’//stiridinbanat.ro/wp-content/uploads/2013/01/Balul-Ionilor-Tarnova.1.flv’ controlbar=show autoplay=true]

preotul Ioan StefoniÎn localitatea cu cei mai mulţi Ioni, de Sfântul Ion petrecerile se ţin lanţ 48 de ore. Toată suflarea comunei chefuieşte, pentru că nu există familie care să nu aibă un membru sau un prieten cu numele Ion sau Ioana. La Târnova, în Caraş Severin, un sfert din populaţie se numeşte aşa. Este vorba de aproximativ 500 de persoane.

Hora a fost începută chiar de preotul satului care, deși nu este născut în Târnova, poartă tot numele de Ion!

Sunt aşa de mulţi Ioni încât petrcerile durează câteva zile. Ionii au început duminică noaptea să se colinde şi să se cinstească cu deţul de răchie în mână.  Tocul uşii fiecărei case este stropit cu răchie, pentru iertarea păcatelor, pentru ca Ionii să fie feriţi, tot anul, de duhurile malefice, pentru prosperitate şi sănătate.

La miezul nopţii sute de petrecăreţi au umplut căminul cultural din centrul comunei, şi au dansat până dimineaţă. La Târnova se organizează în fiecare an Balul Ionilor, pentru că sunt mulţi. Un sfert din populaţia comunei se numeşte Ion sau Ionela.

Cum cărăşenii sunt mari amatori de petreceri, nu miră pe nimeni că o comună întreagă petrece două zile fără pauză, de Sfântul Ion. După Bal şi urările începute de Bobotează, luni, în casele tuturor Ionilor s-a făcut praznic. Oamenii au pregătit bucate alese şi prăjituri gustoase, au scos din beci cea mai bună răchie, şi au deschis porţile caselor. Fiecare Ion trece pe la fiecare consătean, ca să petreacă, să se ureze de bine şi să se cinstească, conform tradiţiei. Praznicul de Sfântul Ion se numeşte „ziua mare” şi este dat în sănătatea celor vii din casă, dar şi a vitelor, care reprezintă suportul existenţial al familiei.

 

Comments

Leave a reply