Energia vanduta de catre Hidroelectrica pe bursa administrata de OPCOM a atins pretul record de 239,11 lei/MWh, in cadrul licitatiilor organizate in 6-7 decembrie 2012. Au fost tranzactionate cu succes 5 pachete de energie, reprezentand o cantitate de 153 GWh, compania obtinand venituri de 36 milioane lei, cumparatorii fiind: Electrica Furnizare, GDF Suez si RE Power Generation.
Dupa ce EURO INSOL, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat contractele bilaterale cu traderii, compania a realizat pe piata concurentiala venituri cu cca. 37 milioane euro mai mari, decat daca ar fi vandut aceeasi cantitate de energie catre traderi, cu pretul de 130 lei/MWh. De la intrarea in insolventa, Hidroelectrica a contractat pe piata concurentiala PCCB-OPCOM 40 de pachete de energie, veniturile totale fiind de 379 milioane lei (cca. 84,2 milioane euro).
‘Diferenta dintre pretul cu care Hidroelectrica vinde acum energia produsa si pretul din contractele bilaterale care au fost denuntate dupa intrarea in insolventa, se apropie de 110 lei/MWh si este posibil sa creasca, avand in vedere condiitiile hidrologice prognozate pentru anul 2013. Astfel, tranzactiile transparente, incheiate la preturile pe piata concurentiala, reduc semnificativ pierderile provocate Hidroelectrica de seceta prelungita, care are ca efect realizarea unei productii de energie de nici 12 TWh in 2012, fata de 17,6 TWh, cat este productia dintr-un an mediu hidrologic’ a declarat Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL, administrator judiciar al Hidroelectrica.

Leave a reply