Ministerul Sănătăţii a demarat, în septembrie, Subprogramul Naţional de screening pentru cancerul de col uterin, care se adresează din această săptămână şi femeilor din Caraş-Severin.

La recensământul din 2011, a reieşit că, în Caraş-Severin, populaţia feminină cu vârsta între 25 şi 64 de ani este de 80 mii de persoane. Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea Babeş-Papanicolau în cadrul programului gratuit al Ministerului Sănătăţii, care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani.

Primele şase judeţe care au fost incluse în program de la 1 septembrie sunt Cluj, Bistriţa, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. De acum, însă, programul a debutat şi în judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mureş, Bucureşti, Ilfov. Reșițencele spun că este foarte important acest test, că l-au făcut și-l recomandă.

În acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătăţii.

 

Leave a reply