În fiecare an la 13 SEPTEMBRIE, în România, este sărbătorită Ziua Pompierilor. Pentru marcarea acestui eveniment Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin organizează o serie de activităţi la care are deosebita onoare de a vă invita să participaţi.

tălia din Dealul Spirii de la Bucureşti – act eroic al pompierilor militari în apărarea Revoluţiei de la 1848. Intrarea în Bucureşti a trupelor de invazie a prilejuit unităţilor române prezente în garnizoana – printre care si Compania de Pompieri – unul dintre cele mai înălţătoare momente ale Revoluţiei române de la 1848: încleştarea din Dealul Spirii, devenita simbol al luptei pentru libertate si independenta naţională a poporului român. Comandantul Regimentului 2 Infanterie si şeful garnizoanei Capitalei, colonelul Radu Golescu, primise ordin în ziua de 12 septembrie din partea Locotenentei Domneşti să deplaseze în ziua următoare subunităţile în Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formată din aproape 6.000 luptători şi comandată de Kerim Paşa, ce urma sa preia cazarma din acea zona. Însă lucrurile au luat cu totul alt curs. Printr-o coincidenţă, în aceeaşi zi de 13 septembrie, cu puţin timp înaintea sosirii trupelor otomane avusese loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 infanterie. Solemnitatea a influenţat moralul şi devotamentul ostaşilor, voinţa de a apăra demnitatea naţională. Aceeaşi stare de spirit îi caracteriza si pe ostaşii Companiei de Pompieri comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu; aceştia voiau sa meargă cu toţii la cazarma din Dealul Spirii, convinşi de iminenta unui conflict armat cu otomanii. Soldaţii lăsaţi pentru paza cazărmii au cerut comandantului lor: „Luaţi-ne si pe noi, nu ne lăsaţi în cazarmă, ca pe nişte nevrednici, căci dacă acolo, în Dealul Spirii, va fi vreun război, noi vrem să murim cu fraţii noştri.”

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj si dibăcie în rezolvarea situaţiilor de lupta, capacitate de rezistenta si spirit de sacrificiu.

 

PROGRAM ACTIVITĂŢI organizate la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin cu ocazia zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

Joi, 13.09.2012, Ora: 11.30

Locaţie: Sediul Inspectoratului/Detaşamentul de Pompieri Reşiţa

Şedinţa festivă  la care, alături de angajaţii ISU, sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, ai instituţiilor care fac parte din Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, rezervişti, familiile cadrelor în activitate şi reprezentanţi ai mass-media;

Porţi deschise în subunităţile de intervenţie ale ISU „SEMENIC” Caraş-Severin;

Prezentarea tehnicii de intervenţie şi a unor exerciţii demostrative.

Leave a reply