Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb a semnat vineri, 24 august 2012, la Reşiţa, împreună cu operatorul regional de apă din judeţ, Anatoli Liber, contractul de finanţare al proiectului ‘Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş Severin’.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, valoarea totală fiind de 107.997.740 Euro, din care 89.252.991 Euro reprezintă cofinanţarea din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
‘Ştim foarte bine că unul dintre marile neajunsuri cu care ne confruntăm este procentul redus de locuinţe conectate la reţelele de apă şi canalizare. Gradul de racordare la reţelele de alimentare cu apă este undeva la 62%, iar la sisteme de canalizare de peste 50%. De aceea am introdus această prioritate şi în programul nostru de guvernare. Am avut ca ţintă clară accelerarea absorbţiei de fonduri europene şi ne bucurăm că reţelele de apă şi canalizare din judeţul Caraş Severin vor fi extinse şi modernizate, cu ajutorul acestor fonduri’, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, la semnarea contractului de finanţare.
‘Nu numai că încercam să recuperăm decalajele privind absorbţia, dar suntem nevoiţi să reparăm şi gravele erori comise de guvernările trecute în acest domeniu’, a adaugat ministrul Rovana Plumb, care s-a referit şi la oprirea temporară a plăţilor pe POS Mediu ca urmare a neregulilor constatate de Comisia Europeană la contractele semnate în perioada 2010 – 2011, pentru proiectele din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Alba. Ministerul Mediului şi Pădurilor a sesizat Departamentul de Lupta Antifraudă unde a transmis toate documentele necesare în vedere analizării situaţiei.
Implementarea acestui proiect va asigura serviciile de alimentare cu apă şi canalizare necesare pentru localităţile: Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Oţelu Roşu, Oraviţa, Moldova Nouă, Anina, Băile Herculane, precum şi reducerea poluării pe fluviul Dunărea şi pe râurile: Timiş, Bârzava, Cerna şi Bistra, ca urmare a tratării afluenţilor de apă uzată.
La eveniment au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, directorul general al AM POS Mediu, Ciprian Ghioc, deputatul PSD Ion Mocioalcă, prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, primarul municipiului Reşiţa Mihai Stepanescu, primarii oraşelor beneficiare ale proiectului precum şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Cu prilejul deplasării în Caraş Severin, Rovana Plumb a efectuat o vizită la Moldova Nouă, unde a discutat cu primarul localităţii, cu reprezentanţii autorităţilor locale de protecţia mediului şi cu reprezentanţii companiei MOLDOMIN SA despre iazurile de decantare care produc poluare în zona de graniţă cu Serbia. ‘Problema poluării de la Moldomin este o prioritate pentru ministerul pe care îl conduc. Vom discuta cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru a găsi o soluţie pe termen scurt până la privatizarea companiei pentru a finanţa procesul de umectare a haldei de steril, astfel încât să fie stopată poluarea. De asemenea, vom căuta o soluţie şi pentru fosta mină de la Ciudanoviţa ‘, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, la finalul întâlnirii.

Citește f9f553ef708fbf0 mai mult

Leave a reply