Maestrul luminii are propriul muzeu. Acasă.

Maestrul luminii are muzeu la el acasă. Cel care a deschis de două ori Bienala de la Veneția, sculptorul Constantin Lucaci are un muzeu permanent la Bocșa, orașul său natal.

Un muzeu dedicat maestrului artei monumentale româneşti Constantin Lucaci a fost inaugurat în oraşul natal al acestuia, Bocşa. Sub genericul “Spaţiu şi lumină”, muzeul este oferit bocşenilor, dar nu numai lor, prin acţiunea comună a Primăriei şi Consiliului Local Bocşa, cu aportul Bibliotecii “Tata Oancea” din localitate.

Laureat al Premiului Herder, decernat în 1984 de Universitatea din Viena, pentru întreaga operă, cunoscut mai ales pentru fântânile sale cinetice din Reşiţa, Constanţa şi Brăila, sculpturi monumentale în piatră şi oţel, Constantin Lucaci se întoarce la rădăcini şi dăruieşte Bocşei, prin act de donaţie, 17 piese din oţel inoxidabil. Acestea intră de astăzi în patrimoniul oraşului şi în circuitul cultural şi turistic.

Maestrul a supervizat personal amenajarea muzeului ce-i poartă numele și faima. Muzeul de la Bocşa este cel de-al doilea muzeu “Constantin Lucaci” din lume, primul astfel de muzeu “Colecţia Constantin Lucaci” fiind inaugurat în anul 2007, în Italia, sub patronajul Vaticanului, în Pinacoteca Sanctuarului San Francesco di Paola.

Leave a reply