Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a transmis, în această dimineață, o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ – cod ROȘU de fenomene hidrologice periculoase către prefectura județului TIMIȘ, o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ – cod PORTOCALIU către prefectura județului TIMIȘ și o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ – cod GALBEN către prefecturile județelor ALBA, CLUJ, MARAMUREŞ, SATU-MARE, SĂLAJ (5 prefecturi).

În intervalul 11.06.2012 ora 14:00 – 11.06.2012 ora 22:00 se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate (viituri rapide) cu efect de inundaţii locale şi se pot atinge COTELE DE APĂRARE pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte îndeosebi în vestul, nordul şi centrul ţării datorită  precipitaţiilor sub forma de aversă prognozate ce vor avea caracter torenţial, care izolat pot depăşi 50-60 l/mp. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale”. Fenomenele vizate: Scurgeri importante pe versanți, torenţi, pâraie, râuri necadastrate şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, în intervalul 11.06.2012 ora 10:00 – 12.06.2012 ora 10:00. Bazinele hidrografice afectate: Bega,Vişeu, Iza, Tur, Someş, Arieş.

 

COD ROȘU

Ca urmare a precipitaţiilor torenţiale înregistrate în bazinul superior al râului Bega se instituie COD ROŞU pe râul Bega sector Făget-Balinţ – jud. TM

COD PORTOCALIU

Se instituie COD PORTOCALIU pe Bega sector Balint – Chizătau – jud. TM.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică  şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore,  INHGA a emis COD ROŞU pe râul Bega sector Făget-Balinţ – județul Timiș. De asemenea, tot pe râul Bega a fost instituit COD PORTOCALIU pe  sectorul Balint-Chizătau, județul Timiș.

Această avertizare a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență si Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, fiind comunicată și primăriilor aflate în aval de Făget.

Administrația Națională Apele Romane, prin Administrația Bazinală de Apă Banat – Stația Hidrometrică Lugoj are dislocați oameni în zonă încă din seara zilei de 10.06.2012 ora 22,00 și a trimis în zonă 20.000 de saci și 2 camioane cu nisip. Se monitorizează în continuare toată această zonă.

A fost mobilizată, de asemenea, Formația Lugoj care s-a îndreptat spre Mănăștur, fiind trimise în zonă un buldoexcavator, o volă și mașini cu nisip. În localitatea Poieni, în urma ploilor abundente au fost blocate pe un pod rutier 4 persoane care au fost evacuate. De asemenea, în aval de localitatea Făget, a fost afectată lucrarea de investiții în derulare din zona localității Răchita, fiind afectate terenuri agricole.

Comitetele locale pentru situații de urgență sunt mobilizate în conformitate cu Regulamentele aflate în vigoare, ținând cont de avertizarea hidrologică.

 

Leave a reply