Home / Arad / PREVENIREA INCENDIILOR ÎN BUCĂTĂRII

PREVENIREA INCENDIILOR ÎN BUCĂTĂRII

FOTO: youtube.com

Multe dintre incendiile din locuinţe au loc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la utilizarea necorespunzătoare a aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului.

Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz-pe-flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.

Pentru preîntâmpinarea apariţiei incendiilor în bucătării ca urmare a exploatării sistemelor şi instalaţiilor pentru prepararea hranei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin recomandă cetăţenilor câteva reguli, măsuri şi recomandări:

–          Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că focul din sobă nu poate scăpa de sub control sau opriţi din funcţionare aragazul;

–          Evitaţi să purtaţi haine sintetice largi deoarece acestea pot lua foc foarte uşor în timpul când gătiţi;

–          Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne în sobă peste foc;

–          Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc uşor.

În bucătării este interzis:

–          să păstraţi lichide combustibile sau uşor inflamabile;

–          să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;

–          să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul;

–          să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia deteriorată, improvizate sau cu ştechere defecte;

–          să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;

–          să depozitaţi lângă sobă lemne sau alte materiale combustibile;

–          să lăsaţi maşinile de gătit în funcţie nesupravegheate;

–          să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice.

Cum se procedează când ia foc mâncarea dintr-o tigaie:

–          Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului /maşinii de gătit pe care este tigaia şi lăsaţi-o să se răcească;

–          Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea;

–          Stingeţi tigaia care este în flăcări acoperind-o cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta.

Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, evacuaţi persoanele din locuinţă, alertaţi vecinii şi anunţaţi  urgent pompierii profesionişti sau serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate.


About admin

Check Also

Se oprește apa în Caransebeș

IMPORTANT! Miercuri, 21.10.2020-de la ora 23.00 și pânăJ OI, 22.10.2020-la ora 03.00, in Municipiul Caransebeș ,   În cadrul …

Lasă un răspuns