Sâmbătă, 21 aprilie, la biserica greco-catolică din Govândari un sobor de episcopi și preoți au fost prezenți la momentul decernării titlului de ”cetățean de onoare” post mortem episcopului Valeriu Traian Frențiu de către Mihai Stepanescu, primarul Municipiului Reșița. Alături de PS Alexandrul Mesianu, episcopul de Lugoj și de PS Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, primarul Mihai Stepanescu a dezvelit și bustul ilustrului ierarh făuritor al României Mari.

In data de 27 aprilie 2012, ora 17, Sala Mare a Primariei Municipiului Oradea, va gazdui un eveniment comemorativ, dedicat celui care a fost  timp 36 de ani episcop dedicat Bisericii Unite cu Roma Greco-Catolica din Oradea, Preasfintia Sa Dr. Valeriu Traian Frentiu.

Organizatorii acestui eveniment vor evoca personalitatea  IPS Dr. Frentiu, activitatea in sanul Bisericii, viata si martiiul Preasfintitului, printr-o expozitie foto-documentara. Prin acest eveniment , va avea loc de fapt o tripla comemorare:  100 de ani de la consacrarea ca Episcop al Diecezei de Lugoj, 90 de ani de la numirea de Episcop al Diecezei de Oradea si 6s0 de ani de la moartea sa in faima de martir sub regimul comunist.

 

Nascut in Resita in 1875 ca fiu de paroh , a absolvit Facultatea de Teologie a Universitatii din Budapesta si isi sustine doctoratul la Viena, fiind in acelasi timp preot celib. In 1904 este numit paroh si protopop la Orastie, iar dupa 8 ani devine vicar foraneu, paroh si protopop la Hateg.

In 1912 este numit Episcop al Diecezei greco-catolice de Lugoj. A participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. In anul 1922 devine Episcop al Diecezei de Oradea si s-a preocupat de restaurarea profilului moral religios al enoriasilor din dieceza sa,fiind in acelasi timp ctitor de asezaminte bisericesti si laice si un bun gospodar.

Memorabila este si activitatea de mecenat a IPS Sale, sustinand invatamantul in limba romana si contribuid la aparitia unor publicatii si opere teologice si a sustinut financiar aparitia unor centre de cultura din Dieceza.

In 1948  prin Decretul 358 din 1 Decembrie, Biserica Unita s-a desfintat. Episcopul Dr. Valeriu Traian Frentiu a fost arestat impreuna cu alti 5 episcopi greco-catolici si dusi la un lagar improvizat la Dragoslavele. In 1950 ajunge in Penitenciarul  din Sighetu Marmatiei unde s-a stins din viata in 11 iulie 1952. A fost inhumat intr-o noapte, fara sicriu, intr-o groapa comuna din Cimitirul saracilor, iar locul a fost nivelat pentru a se evita pelerinajul la morminte.

Credinciosii Bisericii considera ca viata si jertfa de sine a Ierarhului sunt o marturie a credintei, a fidelitatii si iubirii fata de Biserica Greco-Catolica.

Leave a reply