Scrisoare deschisa catre dl Mihai Razvan Ungureanu, Prim-Ministru al Guvernului Romaniei si catre Ministrul Administratiei si Internelor, dl Gabriel Berca

Domnule Prim- Ministru,
Domnule Ministru al Administratiei si Internelor,

Jurnalistii Romania TV au decis sa va trimita aceasta scrisoare deschisa dupa ce, in aceasta dimineata, la ora 6, au inregistrat scene incredibile la intrarea in sediul postului de televiziune. Ei au filmat o interventie in forta a unui grup de reprezentanti ai unei firme private, insotiti de seful Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) din IGPR, comisarul-sef Teodor Stanca.

Desi, conform atributiilor functiei, seful SIAS intervine doar in situatii de o gravitate maxima, precum cazuri de terorism sau trafic de droguri, jurnalistii au vazut cum comisarul Stanca actiona la ordinele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, care sustinea ca are un litigiu comercial cu Romania TV. Dl comisar nu s-a sfiit sa sustina actiunea omului de afaceri vorbind chiar despre arestari, moment in care i s-a atras atentia ca actioneaza fara mandat.

In acel moment, spre uimirea celor prezenti, dl Schwartzenberg l-a sunat si a discutat in repetate rinduri de pe telefonul sau mobil cu seful Politiei Romane, chestorul-sef Liviu Popa, singurul comandant direct al seful SIAS. Mai grav este ca seful IGPR si seful SIAS au fost pusi sa vorbeasca unul cu celalat chiar pe telefonul lui Elan Schwartzenberg. Dupa doua ore in care prezenta sa a fost lipsita de orice obiect, seful SIAS a plecat fara a raspunde in vreun fel intrebarilor noastre. Nici chestorul sef Liviu Popa nu a raspuns telefoanelor noastre pe parcursul acestei zile, intarindu-ne temerea ca stia despre actiunea subordonatului sau.

De aceea, va rugam, Domnule Prim-Ministru si Domnule Ministru al Administratiei si Internelor, sa cereti public un raspuns de la conducerea IGPR despre implicarea unui serviciu special, cum este SIAS, intr-o interventie privata, la comanda dlui Schwartzenberg. Intelegem supararea dlui Schwartzenberg la adresa jurnalistilor Romania TV dupa ce acestia au inregistrat pe camera prezenta dlui Scwartzenberg la o sedinta a PDL, prezidata de dl Emil Boc. Insa, nu intelegem cum sefi din structura IGPR se pot implica in asemenea operatiuni clandestine.

Speram, Domnule Prim-Ministru si Domnule Ministru, ca – asa cum ati declarat in repetate rinduri – nu veti tolera abuzuri savirsite de functionari ai administratiei pe care o conduceti. Pentru a ajuta demersul dvs, va putem pune la dispozitia imagini cu dl comisar-sef Stanca secondandu-l pe dl Elan Schwartzenberg.

In speranta unui raspuns rapid, va asiguram de toata deschiderea noastra pentru a lamuri acest incident cu potentiale consecinte grave pentru libertatea de exprimare a presei din Romania.

Redactia Romania TV

Leave a reply