Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi salută decizia Consiliului European de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, o decizie deosebit de importantă pentru procesul de integrare europeană al Serbiei.
„‘Consider că locul Serbiei este în Uniunea Europeană. Având în vedere progresele făcute de această ţară în ultimii ani, precum şi relaţia privilegiată a României cu Serbia, România ar trebui să susţină pe deplin candidatura Serbiei”, a declarat Cristian Buşoi.
Europarlamentarul liberal salută şi semnarea Protocolului privind minorităţile între România şi Serbia. Cristian Buşoi consideră că România şi Serbia trebuie să colaboreze pentru găsirea de soluţii pe termen lung  pentru românii timoceni. „Respectarea drepturilor minorităţilor este unul dintre criteriile de aderare, fiind una dintre valorile fundamentale ale UE. În calitate de europarlamentar, am ridicat această problemă în repetate rânduri, inclusiv la nivelul Comisiei Europene şi cred că România trebuie să sprijine în continuare minoritatea vorbitoare de limba română din Serbia”, a apreciat eurodeputatul.
Cristian Buşoi consideră că abordarea diplomaţiei române faţă de problema românilor din Timoc a fost una nepotrivită, această problematică fiind ridicată în ultimul moment ca o condiţie pentru acordarea statutului de ţară candidată, ceea ce a atras numeroase critici, atât din partea partenerilor europeni la nivelul Consiliului, cât şi din partea deputaţilor europeni.
„Îngrijorarea faţă de situaţia românilor din Timoc este una legitimă, însă nu cred că România a ales momentul potrivit pentru a evoca această problemă, riscând astfel să pună în pericol relaţia de prietenie cu Serbia. Dacă strategia diplomaţiei române a fost aceea de a face presiuni asupra Olandei pentru aderarea la Schengen, atunci aceasta a fost una total greşită si, după cum s-a văzut, a fost un eşec total”, a mai declarat liberalul Cristian Buşoi.

Comments

  1. si cu telefoanele mioble. Gasiti povesti despre Germanos la Sebastian Bargau, Denisa Bargau, Alex Mihaileanu, Simona Tache, Radu Bazavan, Cetin Ametcea, George Buhnici, Cabral Ibacka, refresh.ro si

Leave a reply