Ziariştii de la Forumul Internaţional al Jurnaliştilor condamnă excesele colegilor sârbi

Ziariştii de la Forumul Internaţional al Jurnaliştilor condamnă excesele colegilor sârbi

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI, organizaţie de reprezentare a jurnaliştilor de limbă română din afara graniţelor, condamnă atitudinea reprezentanţilor media din Serbia cu privire la campania de presă derulată în ultima perioadă împotriva comunităţii româneşti din Valea Timocului şi îi invită pe jurnaliştii sârbi din ţara vecină să se angajeze alături de reprezentanţii FORUMULUI în dezvoltarea unor proiecte comune care să asigure promovarea valorilor europene şi în domeniul media.

De asemenea, FORUMUL INERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI apreciază ca ofensatoare materialele de presă publicate în această perioadă de către ziarele din Serbia şi consideră unele articole, precum ‘Vlahii pun piedici candidaturii Serbiei’, ca fiind discriminatorii şi de natură să învinovăţească o colectivitate întreagă, lucru inacceptabil în condiţiile în care se cunoaşte faptul că astfel de practici sunt caracteristice doar regimurilor totalitare, de tip nazist sau fascist.

Amintim confraţilor noştri sârbi că ‘vlahii’, cum îi denumesc ei pe românii din nord-estul Serbiei sunt victime şi ar trebui protejaţi şi sprijiniţi de presă, nu stigmatizaţi şi că nu ‘vlahii’ pun piedici Serbiei, ci modul în care sunt trataţi aceştia obligă UE să fie reticentă în acceptarea candidaturii.

‘Vlahii’ din Serbia NU au acces la educaţie în limba maternă, NU au aceces la justiţie în limba maternă, NU au acces la serviciu religios în limba maternă, NU au acces la mass – media scrisă, vizuală sau audio în limba maternă. NU au reprezentare parlamentară. Ca atare aceste lipsuri pun piedici Serbiei Ia accederea într-un organism care ţine la respectarea drepturilor minorităţilor de orice fel, NU ‘vlahii’.

Ca atare, FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI invită presa din Serbia să respecte deontologia profesională şi să informeze în mod corect şi onest opinia publică din ţara vecină şi din străinătate.

Precizăm că, FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI a fost prezent de mai multe ori în Serbia şi a constatat de fiecare dată dificultăţile cu care se confruntă comunitatea românească/vlahă din VALEA TIMOCULUI, inclusiv lipsa accesului la presă în limba maternă, motiv pentru care organizaţia noastră a solicitat în mod repetat oficialilor sârbi să contribuie activ alături de noi la remedierea acestei stări de fapt.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    Very informative post. Thanks for taking the time to share your view with us.
    My blog is about Back Pain Relief.

  • Disqus ( )