Cine se aseamănă se adună! Vicepreședintele PSD Caraș-Severin Ionuț Popovici, candidat la funcțiile de primar al Reșiței, de consilier local și de consilier județean, se folosește de un om de afaceri dubios pentru a denigra adversarii politici. Înșelăciune, fals și uz de fals la baza unei tentative de țeapă de milioane de lei. Asta este rețeta cu care Ionuț Popovici s-a consacrat deja, de asta se folosește pentru a câștiga alegerile.

Da, aceasta este realitatea! Susținând într-un material video că Banat Real Estate SA (proprietara clădirii City Center din Reșița) a dat o țeapă de 4 milioane de lei societății Termoconstruct Sistem Avantaj SRL, Ionuț Popovici devine complice cu administratorul și patronul acesteia, Samuel Barbu.
Doi „prieteni” de ocazie și-au dat mâna pentru a-și atinge fiecare scopul personal. PSD-istul Popovici – să-și lovească cu orice preț principalii adversari politici (Romeo Dunca și Ioan Popa) pentru ca el și Hurduzeu să le poată lua locul la Consiliul Județean Caraș-Severin și la Primăria Reșița. Iar celebrul businessman Samy Barbu – să-și ducă mai departe șantajul prin care încearcă să dea o țeapă de milioane de lei.
Cei doi au bătut palma chiar înaintea începerii campaniei electorale, atunci când Barbu i-a pus la dispoziție lui Popovici una din mașinile de campanie care circulă acum prin oraș branduită cu însemnele PSD și cu imaginea marelui Ionuț.

Detaliile escrocheriei de care s-a lipit Ionuț Popovici

Adevărat din ce susține Popovici este doar atât: În anul 2020, societatea comercială care are în proprietate clădirea City Center a semnat un contract pentru execuție lucrări cu Termoconstruct Sistem Avantaj (TSA). Odată cu parafarea înțelegerii, pentru garantarea plăților serviciilor prestate s-a emis un instrument bancar. Un bilet la ordin în alb care, ulterior, nu a putut fi folosit, pentru că – și de-aici începe adevărul nerostit de Popovici – firma prestatoare NU și-a îndeplinit obligațiile, dar a avut pretenția să primească în baza biletului la ordin 4 milioane de lei, în locul sutelor de mii pe care le-ar mai fi avut de încasat. Samel Barbu s-a folosit de facturi fictive, de fals și uz de fals, în speranța că va păcăli vigilența inspectorilor bancari, în tentativa lui de a da țeapa de milioane de lei.
Mai concret: contractul de lucrări între cele două firme a fost semnat în luna mai 2020, iar imediat apoi Romeo Dunca, acționar principal al Banat Real Estate(BRE), a semnat biletul la ordin care garanta încasarea valorii contractului de antrepriză. După ce a încasat peste 13 milioane de lei de la BRE, Samuel Barbu a emis facturi de încă un milion lei pentru ultimele lucrări efectuate. Dar facturile nu reflectau situația reală a lucrărilor executate, motiv pentru care au fost refuzate la plată.
TSA a încercat apoi să demareze procedura de executare silită, dar acțiunea acestuia a fost respinsă atât de Judecătoria Reșița (Încheierea nr. 2534/30.09.2022), cât și de Tribunalul Caraș-Severin (Decizia nr. 563/08.12.2022). Samuel Barbu a completat biletul la ordin cu suma de 4 milioane de lei (din care 3 milioane lei penalități)!, dar banca, înștiințată de BRE despre situația reală, nu a putut accepta o astfel de plată. Ulterior, încă o instanță dă dreptate BRE: Judecătoria Reșița respinge și cererea de încuviințare a executării în baza biletului la ordin folosit abuziv și fraudulos de TSA (Încheierea nr. 3409/28.12.2022).4763_290_2022Incheiere Tribunal CS
În aceeași speță, societatea TSC este acuzată de mai multe fapte penale (înșelăciune, fals, șantaj, evaziune fiscală), iar Parchetul a început urmărirea penală. Totodată, pe rolul instanței de judecată este și un proces civil „cu obligația de a face”, prin care BRE vrea să oblige TSA să refacă facturile și să restituie biletul la ordin. „Puteam să stăm liniștiți, să nu inițiem acest proces și să așteptăm finalizarea cercetării penale, asta cu atât mai mult cu cât avem două sentințe definitive favorabile, dar am făcut acest proces “ATIPIC”, la care ne costa 35000 lei doar taxa de timbru, tocmai pentru că suntem de bună credință și să îi obligăm și în civil să corecteze facturile fictive și să restituie biletul completat cu suma abuzivă”, explică administratorul BRE.
Documentele prezentate mai jos de Romeo Dunca arată modul în care Termoconstruct Sistem Avantaj SRL Reșița a încercat să înșele o altă firmă din oraș, prin emiterea unor facturi fictive, care nu erau susținute de lucrări reale și pe care nici nu le-a înregistrat în contabilitate.

CMF: 21240015

Leave a reply