Un eveniment petrecut luni, 19 septembrie, l-a scandalizat pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca. Acesta susține că evenimentul a fost mușamalizat și ascuns presei pentru că ar fi vorba despre ”un accident mortal în șantierul de la Văliug a unui protejat al d-lui senator Mocioalcă”.

Acesta, prin postarea sa pe o rețea de socializare, face referire la un accident de autoturism din 9 iulie 2017. În acesta au fost implicați deputatul Ion Mocioalcă și actualul deputat Silviu Hurduzeu, pe atunci proaspăt președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, accident care, deși a fost sesizat la DNA, parchetul a dat o soluție de clasare pe motiv că altă persoană ar fi fost la volan. Ulterior, publicația resita.ro a publicat un alt articol cu cei doi la volanul atutoturismului. Romeo Dunca a revenit miercuri asupra acestui eveniment, spunând că el consideră că acel accident a fost mușamalizat și că este convins că și accidentul de muncă de la Crivaia din 19 septembrie 2022 a fost mușamalizat.

Accident de muncă la ”hotelul lui Bejeriță” din Crivaia

În stațiunea Crivaia din comuna Văliug se extinde fostul debarcader al ICCMM Reșița, extindere ce ar urma să se transforme într-un hotel de lux, cu 5 etaje. Construcția nu mai este a ICCMMR ci a companiei Leicester Invest SRL, companie deținută de către Ana-Eva Băloi.

Incidentul nu a fost anunțat nici de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, deși la fața locului a ajuns un elicopter SMURD, nici de către Spitalul Județean de Urgență Reșița, acolo unde a ajuns victima și a și decedat și care se află în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin, nici de către Inspectoratul General de Aviație și nici de către Inspectoratul Teritorial de Muncă. Abia la trei zile de la producerea evenimentului, când jurnaliștii au început să ceară informații, IPJ Caraș-Severin și ITM Caraș-Severin au venit cu precizări către presă.

La prima vedere putem accepta că ar fi fost vorba de o încercare de mușamalizare, astfel încât presa să nu afle de accidentul de muncă de la Hotelul ”protejatului” senatorului Ion Mocioalcă, senator care este și președintele PSD Caraș-Severin. Cum s-a ajuns la Bejeriță și Mocioalcă? Tocmai prin Leicester Invest SRL, companie care în acte este deținută de către Ana-Eva Băloi, cea care administrează și firma Emiliano Vest SRL, firmă care i-a aparținut lui Ion Bejeriță și pentru care este trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul a fost instrumentat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție iar la descinderi, în conturile lui Ion Bejeriță au fost găsiți, potrivit procurorilor, 10.585.000 de euro, pe care a fost pus sechestru asigurator. În campania electroală din 2020, Romeo Dunca, pe atunci candidatul PNL la președinția Consiliului Județean și omul de afaceri Valentin Armașu, candidatul PER la aceiași funcție, au spus că, de fapt, fostul vicepreședinte al PSD Caraș-Severin, Ion Bejeriță, este doar de fațadă și că în spatele afacerilor sale s-ar afla, de fapt, actualul senator Ion Mocioalcă iar publicația Politicienii chiar spune că hotelul în construcție ar fi al senatorului PSD. De asemenea, aceștia spuneau că Bejeriță și compania Emiliano Vest sunt abonați la bani publici și ar fi protejați de către Ion Dragomir care, la acea vreme, era directorul DRGFP Timișoara iar acum este prefectul județului Caraș-Severin.

Despre protecție politică se vorbește și în dosarul în care este judecat Ion Bejeriță și soția sa, Mihaela, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Unul dintre oamenii de afaceri din dosar, Petrişor Lincan a recunoscut în faţa procurorilor acuzaţiile şi a povestit relaţia cu Bejeriţă, pe care-l cunoştea din 2007. Nu la fel de vorbăreț a fost Lincan și cu magistrații Tribunalului Caraș-Severin, care l-au citat cu mandat de aducere pentru a fi audiat în dosar.

Lincan a vorbit despre una dintre metodele de evaziune fiscală folosite: „în timp, am avut mai multe discuţii de afaceri, ocazie cu care mi-a propus să-i furnizez facturi fiscale de livrări de materiale şi servicii, fără ca acestea să fie reale, pentru societatea sa Emiliano Vest SRL. Am fost de acord cu această propunere mai ales că eu reţineam un procent de 2% din sumele cu care îşi diminua masa impozabilă la societatea administrată de Bejeriţă Ion, respectiv Emiliano Vest SRL”, a spus Lincan.

Afaceristul a dat detalii şi despre cum procedau concret: „Bejeriţă mă chema la Caransebeş si mă instruia cu privire la ce urma să fac, adică îmi spunea că are nevoie de o factură fictivă pentru un anumit material de construcţie şi nu numai (sârmă, plasă de Buzău, etc)”. Lincan îi elibera o factură, iar banii erau livraţi în conturile firmei sale, Speedy Auto, după câteva săptămâni. „Eu aveam împuternicire pe contul societăţii mele şi mă prezentam la ghişeul băncii de unde scoteam diferite sume de bani pe care le înmânam lui Bejeriţă Ion la Caransebeş şi i le predam în numerar, la sacoşă, după ce în prealabil îmi opream comisionul meu”, a precizat Lincan.

Gigel Ionuţ Cristache, un alt om de afaceri din dosar, controla două societăţi comerciale pe care s-au făcut mai multe tranzacţii financiare. El a declarat procurorilor că Bejeriţă i-a spus că întreaga afacere ar fi fost garantată de o cunoştinţă a acestuia, care este senator, si căruia îi spunea „ăla bătrânu“. „Totodată, Bejeriţă Ion mi-a comunicat că pentru a putea câştiga la licitaţie contracte valoroase este necesar să avem un rulaj foarte mare pe cele două societăţi la care eram administrator”, a povestit Cristache. El a dat detalii procurorilor despre cum erau scoşi banii din bancă, proveniţi din contracte fictive cu firma liderului PSD. „De două sau trei ori am fost personal cu Lincan Petrişor  la Caransebeş şi de faţă cu mine acesta i-a înmânat banii lui Bejeriţă Ion”, a declarat Cristache. Și pentru audierea lui Cristache judecătorii Tribunalului Caraș-Severin au trebuit să emită mandat de aducere.

Și Romeo Dunca a vorbit în anul 2016 despre legăturile dintre Mocioalcă și Bejeriță. Prezent la evenimentul de lansare a candidaturii lui Ioan Popa la Reșița, Dunca a fost chemat pe scenă. Acesta a declarat atunci: ”un alt reprezentant politic al acestui județ, de bază, puternic… domnul Mocioalcă. M-a chemat la dânsul să-i explic proiectul. Era în măsură să mă sprijine pentru că primarul de la Turnu Ruieni era primar PSD. Mi-a spus: «Romeo, hai să vedem ce putem face pentru tine ca să faci acest proiect pe munte. Da, eu te ajut, o să te ajute primarul de la Turnu Ruieni». Dar mi-a pus o condiție: să-i dau o parte din părțile sociale ale firmei care dezvoltă acest proiect, să i le dau lui. Nu direct, ca să nu se afle, ci o să-mi dea un om de încredere, unul Bejeriță, să mă asociez cu el! Să devin asociat cu Bejeriță și el mă ajută să semneze și primarul de la Turnu Ruieni, că o să primesc și fonduri… Să fie și el acolo acționar!”, a dezvăluit Romeo Dunca. Întreaga sală era deja stupefiată de curajul și dezinvoltura cu care povestea timișoreanul, însă dezvăluirile lui nu s-au oprit aici. „În acel moment m-am supărat și i-am spus că aici nu se împart bani, că dacă vrea îi dau tot, numai să facă ceva. I-am spus ceva, cred că de mamă, și nu am devenit asociat cu Bejeriță. Și bine am făcut, pentru că acum aș fi dat explicații la DNA. Știți că domnul Bejeriță a fost găsit cu vreo 10 milioane de euro! Cash! Eu nu am văzut mai mult de 100.000 de euro niciodată și facturez lunar 4 milioane. Dar am și 800 de angajați la care le asigur salariile. De asta am venit, să nu cumva să ajungă Mocioalcă! Eu cunosc diferența dintre ei! Mi-e teamă să nu ajung la mâna celui care a vrut să câștige pentru el, nu pentru județ”, a mai afirmat Romeo Dunca în 2016.

O altă discuție a fost cum societatea Leicester Invest SRL a primit avizul de mediu pentru construcție deși construcția este în buza lacului și în proximitatea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și o astfel de construcție aici ar impus măcar solicitarea unei analize de impact asupra mediului, analiză care nu a fost cerută de APM Caraș-Severin.

În ceea ce o privește pe Băloi Ana-Eva, cea care deține compania Leicester Invest SRL și administrează Emiliano Vest SRL, un detaliu interesant reținut în cadrul anchetei este că aceasta are domiciliul în Germania! (BAD HERRENALB, KLOTZWEG, Nr. 26). Așa că apare suspiciunea cum o persoană domiciliată în Germania poate administra o firmă în România, firmă cu o cifră de afaceri uriașă și mai și deține o altă firmă care lucrează tot în România…

Primele informații oficiale

Primele informații oficiale au venit la trei zile de la producerea evenimentului, deși, de regulă, atunci când o persoană cade de la etajul 4 al unui imobil, presa este anunțată că se intervine la fața locului. Cu toate acestea, nici luni, nici marți instituțiile implicate n-au transmis nimic oficial presei legat de acest eveniment. Abia miercuri, contactați de către reporterii Știri din Banat, cei de la IPJ Caraș-Severin au confirmat informația și au transmis următoarele: ”Luni, 19 septembrie, la ora 10.26, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană a căzut în gol de la înălțime, pe un șantier din comuna Văliug.

Echipajul de poliție sosit la fața locului a constatat că bărbatul de 43 de ani, angajat al unei societăți comerciale, ar fi intenționat să verifice stadiul lucrărilor la sistemul de încălzire aflat la nivelul 4 al clădirii unui hotel în construcție, situat în localitatea Văliug, la un moment dat auzindu-se un zgomot puternic, muncitorii care executau lucrări la clădire găsindu-l pe bărbat căzut pe terasa clădirii, în stare de inconștiență.

Bărbatul a fost transportat la spital unde a decedat ulterior.

A fost informat Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”.

Imediat a venit și prima postare a lui Romeo Dunca cu privire la mușamalizarea cazului și comparația cu accidentul din 2017. Deși după ora 16, ITM Caraș-Severin a transmis și el: ”Urmare a solicitării dumneavoastră, vă facem cunoscut următoarele:

– evenimentul s-a produs în data de 19 septembrie 2022, în jurul orei 10, pe șantierul de construcție al unui hotel din Crivaia, Văliug, iar victima accidentată care executa lucrări la instalația de încălzire în pardoseală, a căzut de la etajul 4 al clădirii pe terasa aflată la parterul hotelului aflat în construcție în împrejurări care vor fi elucidate de către reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin în urma cercetării evenimentului;

– victima de sex masculin, în vârstă de 43 de ani, cu o vechime în ocupație de 18 ani și o vechime la ultimul loc de muncă de 1 an, a fost încadrată cu contract individual de muncă în funcția de instalator încălzire centrală și gaze la acest angajator la care s-a produs evenimentul (angajator cu sediul social în județul Caraș-Severin, cod CAEN 4120 – lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale).

– accidentatul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență Reșița unde a decedat în jurul orei 14,30”. De aici reiese că ITM cunoștea evenimentul, dar că nu a emis un comunicat de presă cu privire la acesta. Știri din Banat acreditează în fiecare an jurnaliști la ITM Caraș-Severin și din practica observată de aceștia accidentele de muncă, fie ele mortale sau nu dar, cu precădere cele mortale, sunt anunțate prin comunicat de presă de către ITM Caraș-Severin. Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple și cu acest eveniment, care nu a fost anunțat din oficiu de către ITM CS.

Din informațiile oferite de aplicația Confidas nici Leicester Invest și nici Emiliano Vest nu ar avea acest cod CAEN (4120). Este posibil, însă, ca aplicația să afișeze doar codul CAEN principal și ca una dintre cele două companii să aibă acest cod CAEN ca și cod CAEN secundar.


ISU Caraș-Severin ne trimite la ISU Timiș, ISU Timiș ne trimite la Caraș-Severin!

Nu putem trece cu vederea nici faptul că ISU Caraș-Severin nu a anunțat evenimentul, la care a ajuns elicopterul SMURD. Contactați de reporterii Știri din Banat, aceștia ne-au explicat că, fiind vorba despre elicopterul SMURD, ar trebui să cerem informații la ISU Timiș. De la ISU Timiș ni s-a răspuns, mirați, că ISU Caraș-Severin poate oferi aceste informații! Cei de la ISU Caraș-Severin au oferit câteva informații și ne-au sfătuit să solicităm detalii Serviciului Județean de Ambulanță, căci aceștia au intervenit pe lângă elicopterul SMURD.

Pe 15 mai 2022 elicopterul SMURD a avut o misiune de evacuare aero-medicală în Munții Almăjului, iar ISU Semenic al județului Caraș-Severin a anunțat evenimentul. Pe 15 iulie 2021 ISU Caraș-Severin anunța intervenția elicopterului SMURD pentru salvarea unei persoane prinse sub un copac în zona Băuțar. Totuși, de această dată ISU Caraș-Severin a preferat să nu mediatizeze intervenția, nici măcar după ora 14, când victima a decedat.

Procurorii vor solicitare scrisă

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin ne-a transmis că procurorii de la acest parchet nu au un asemenea dosar în lucru. Purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița ne-a spus că nu știe dacă există un dosar întocmit în cauză, dar că va verifica. Ulterior ne-a sunat și ne-a cerut să trimitem o solicitare scrisă pe adresa de e-mail a parchetului. Până la momentul publicării nu am primit încă un răspuns.

Raport de eveniment la Poliție

Deși nu au anunțat evenimentul public, IPJ Caraș-Severin a transmis situația în raportul de eveniment pentru data de 19 septembrie 2022, societatea comercială fiind trecută doar cu inițiale, dar cu inițiale greșit SC EI SRL. Inițial am crezut că este o greșeală de redactare și e vorba de prescurtarea LI de la Leicester Invest. Doar că nu acolo a fost greșeala, inițialele corecte fiind EV (Emiliano Vest, societate comercială cu sediul în Buchin) care, cel mai probabil, este constructorul ce operează șantierul cu pricina. Raportul de eveniment apare atât la IGPR cât și la minister, iar o asemenea greșeală flagrantă este destul de greu de înțeles. Asemenea greșeli nu prea se fac la cabinetul inspectorului șef al IPJ Caraș-Severin. Sau cel puțin nu ar trebui să se facă…

Finul o duce bine, nașul cu treabă la Senat

Potrivit Mediafax Ion Bejeriță ar fi finul lui Ion Mocioalcă. Iar una dintre firmele controlate de acesta, EMV Util SRL (firmă în care asociat unic este Buzan Iconia) are punct de lucru la București (Str. Dacia, Sectorul 1). Tot în campania electorală din 2020 s-a vehiculat ideea că ar fi vorba despre construcția unor blocuri în București, dar informația nu a putut fi verificată. În schimb, presa mondenă l-a fotografiat de curând pe Bejeriță cu un bolid de 300.000 de euro. Semn că, deși i-au blocat procurorii un cont cu peste 10 milioane de euro în el, Bejeriță o duce bine. Bine de tot…

Sursa foto: Can Can

Leave a reply