De când avem formularul de donații pe site-ul REPORTER DE IAȘI, la finalul fiecărui articol, adică de vreun an jumate, nu știu dacă am primit două donații, de 20 de euro fiecare. Asta a fost tot. Cineva știu că mi-a trimis 1 euro de încurajare. E un prieten, a fost un gest simpatic, ca și cum ai lua cuiva o zambilă.

REPORTER DE IAȘI e un fenomen rar în presa din România, nu doar în cea locală. Nu sunt patetic, vorbesc cu detașare. Anduranța și frecvența subiectelor tari din publicație este aproape fără corespondent în celelalte județe.

Nu stau acum să enumăr 20 de subiecte din ultimii doi ani, pentru că aș fi plictisitor. Dar parcurgeți în viteză contul meu de FB, sunt toate promovate acolo și vă lămuriți. (Ultimul exemplu, ancheta noastră despre dr. Covic, din lunile iulie-august, e de top pentru presa quality.)

Citește și: A venit momentul ca Bruxelles-ul să blocheze banii europeni pentru România?

Știu sigur că noi și 7IAȘI avem cele mai bune informații din Iași. Nu doar dezvăluiri, ci o radiografie de mare acuratețe a mediului instituțional. Suntem două echipe mici, „presa alternativă”, cum ni se spune.

Ieșenii nu plătesc nimic. În Iași, nu mai există nicio rețea de difuzare de presă, iar site-urile sunt liberalizate.

Niciun cititor nu plătește informația, e o atitudine disprețuitoare, aș putea zice: cât timp scriem, se citește; dacă dispărem mâine, cu atât mai bine, n-o să ne simtă nimeni lipsa.

Societății nu-i pasă de fenomenul media axat pe producție de autor. 99% din presa centrală a ajuns să fie reprezentată de agregatoare de știri. Nimeni nu mai produce informație proprie. Nimeni nu mai face presă de autor.

Totul se preia, totul se adaptează, se fac traduceri, se copiază și se dau titluri bombastice. Singura producție sunt opiniile, o supraproducție de comentarii diluate și plictisitoare pe care nu le mai citește nimeni.

Presa centrală este impropriu numita presă, pentru că nu mai există ziariști, ci doar „agregatori”. Nu mă refer la câteva proiecte independente, dar și-aici unele eșuează în eseistică de-un gust îndoielnic.

Citește și: Primăria Iași îi invită pe români să aducă un ultim omagiu tabloului cu regina Elisabeta a II-a

Adevărata dramă este că nu mai există „hard news” în România și nimeni nu mai plătește pentru asta. Zero lei.

Noi suntem 5 oameni la REPORTER de Iași, producem 20-25 de articole/lună, din care unele sunt de referință. Avem 15 finanțatori mari și lați de 6-7 ani, din care unii s-au cam săturat de noi, dar ne mai suportă.

Citește și: VIDEO Recorder, Prețul tăcerii: Cum cumpără partidele liniștea în presă

Niciun ieșean nu se simte dator să dea 50 de lei pe luna pentru REPORTER DE IAȘI. Dar ne deschid dimineața site-ul, pentru că avem 12.000 de unici/zi și am ajuns, în iulie, la 478.000 de afișări/lună, ceea ce pentru un site local, fără cancan și clickbait, e foarte bun. În august, am avut 434.000 de afișări. Adică nu suntem un site obscur, fără impact, de care nu știe nimeni.

Zeci de firme cărora le explicăm ce facem și ce primesc în schimbul unei sume modice, adică prezența pe un site cu 450.000 de afișări/lună, ne refuză din două motive: pentru că suntem prea critici cu Puterea și nu vor complicații, sau pentru că nu le pasă pur și simplu de presă.

Putem dispărea ca un fum într-o seară, nu vor regreta nicio secundă pierderea unui factor social important într-o democrație. Sunt sute de patroni prosperi din Iași care trăiesc într-o bulă proprie, în afara societății. Ar putea foarte bine trăi și într-o dictatură, în așa-zisul „capitalism autocrat”.

Citește și: Patriotismul cotidian. În SUA și în România

Dacă nimeni nu plătește, dar toată lumea citește, te întrebi ce e cu tot scandalul finanțărilor. Este între ei, la București, unde sumele sunt uriașe și cartelizarea politico-financiară este mult mai consolidată decât la periferie.

Scandalul adevărat este dispariția presei din România. La modul real, grav. Proiectele independente din București sunt o picătură într-un ocean, RECORDER are trei producții pe an, iar în 39 de județe din România nu mai există niciun canal media de autor, care să facă documentare și să producă informație exclusivă.

România este o țară fără presă, cu costuri zero pentru cele 12 milioane de cititori constanți. Nu există management miraculos la periferie, nu există soluții de ieșire din crepuscul, dacă pur și simplu nimeni nu se simte dator să plătească nimic.

Citește întreg materialul scris de către jurnalistul Gabriel Gachi pe PressHub

Leave a reply