
La 19 iunie 2022 Asociația Românilor din Republica Croația a organizat la Zagreb o manifestare dedicată Zilei Universale a iei.
Evenimentul a fost organizat în colaborarare cu Ambasada României în Republica Croația, Muzeul Țăranului Român și Uniunea Croaților din România. Au participat la eveniment ambasadorul României în Republica Croația, Constantin-Mihail Grigorie, reprezentantul minoritatii romanesti in Parlamentul croat, Veljko Kajtazi și numeroși membri ai comunității românești.
Din 2013, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume, se sarbătorește „Ziua Universală a IEI“ sau a „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia. Această zi celebrează piesa principală a costumului popular românesc din cele mai vechi timpuri iar rădăcinele sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor.
În cadrul evenimentului de la Zagreb, participanții au putut admira parada de Ii românești pregatită de Muzeul Țăranului Român și a portului popular croat din Carașova (județul Caraș-Severin, România) și au luat parte la un atelier live pe tema “Revitalizarea IEI’, atelier susținut de Asociația “Șezătoare Cluj”, în prezența doamnei Mirela Miron și a unuia dintre ultimii nativi ai culturii tradiționale rurale, domnul Ion Dumitrescu.
Prezentarea acestui proces de reconstituire a fost completata de expoziția de cămăși revitalizate, integrate în vestimentația urbană, contemporană, cămăși realizate de membrii Asociației de la Cluj, oras înfrățit cu Zagrebul.
Participanții la concursul de desene “IA vazută prin ochii copiilor”, desfășurat în perioada 1-15 iunie a.c., și-au putut expune lucrările și au fost premiați cu Ii și cărți tematice în limba română, oferite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și de Biblioteca Prichindeilor din Croația.
Pentru românii care trăiesc în Croația și pentru copiii acestora (mulți dintre ei născuți aici) este foarte important să păstreze viu acest element de cultură românească, un simbol unic în peisajul portului tradițional. Invitații, printre care s-au numărat și reprezentanții minorităților ucrainene, germane și austriece din Croația, au avut astfel ocazia să (re)descopere IA românească, cea care a inspirat vedete internaționale, designeri și artisti de renume, în cadrul proiectului „Patrimoniul cultural romanesc la viitor” al Asociației Românilor din Republica Croația, susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 21 de minorități naționale recunoscute în această țară.