Asociația Speologică Exploratorii a demarat proiectul RuralKarst, un proiect implementat la nivel național în perioada 11.10.2021 – 10.04.2023, având ca obiectiv implicarea a 6.040 de cetățeni din 27 de județe în protecția mediului carstic și conștientizarea a 1.000 de cetățeni privind rolul Exploratorii în societate, pe o perioadă de 18 luni. Marea provocare este formarea viitoarei generații de tineri capabili să protejeze atât mediul carstic cât și comunitățile din care fac parte. Astfel, vom crea un model de implicare civică ce poate fi replicat în viitor în educația formală, invitând elevii să participe activ la dezvoltarea comunității lor și ne vom strădui ca rolul asociațiilor de exploratori, așa cum este și Asociația Speologică Exploratorii, să fie bine conștientizat cel puțin de către 1000 de persoane dintre cele la care ajung informațiile despre proiect și asociație.

Proiectul este derulat de Asociația Speologică Exploratorii cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și are o valoare de 47299 euro. Scopul proiectului este de a pregăti tinerii din mediul rural defavorizat unde sunt zone carstice vulnerabile pentru a asigura conservarea mediului cavernicol și pentru a limita impactul schimbărilor climatice.

Zonele carstice si peșterile reprezintă cel mai vulnerabil mediu natural existent, iar acesta se regăsește în comunitățile  vulnerabile  din  mediul  rural  unde  nici  populația  tânără  și  nici  funcționarii  publici  nu  dețin  noțiuni elementare pentru a le proteja. Acestea sunt situate în 27 de județe din România: Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara,  Alba,  Argeș,  Gorj,  Harghita,  Arad,  Cluj,  Sălaj,  Vâlcea,  Constanța,  Maramureș,  Mehedinți,  Timiș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Tulcea, Buzău, Mureș, Prahova, Suceava, Vrancea, Neamț, Covasna și Iași.

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 6.000 de persoane, dintre care 5.400 vor fi elevi, 100 vor fi funcționari ai administrației publice și 500 vor fi speologi voluntari. Aceștia din urmă, în calitate de „speologi în devenire” vor fi implicați în activitățile organizațiilor speologice sau de protecție a mediului din întreaga țară. Ne așteptăm ca o parte din tineri să se alăture organizației noastre.

Școlile vizate de proiect vor beneficia de materialul didactic elaborat de Asociația Speologică Exploratorii. Toți beneficiarii proiectului vor avea acces la “Manualului tânărului speolog”, la planșele școlare “Mediul carstic” și “Mediul de peșteră”. De asemenea, materialele vor fi completate de prezentări și de un link video 3D care vor putea fi vizionate în timpul orelor de geografie sau biologie. Profesorii din rețeaua educațională formată vor putea desfășura o aplicație practică de teren cu clasele de tineri implicate în proiect pentru a evalua degradările mediului carstic din localitatea lor. Rezultatele centralizate vor face obiectul unui “raport de evaluare națională” cu privire la degradarea și poluarea mediului carstic. Astfel de activități sunt potrivite și pentru perioada “școala altfel”.

De asemenea în cadrul proiectului, vom organiza pe parcursul a 3 zile “Conferința de protecție a mediului carstic” în județul Caraș Severin unde vor participa speologi cu preocupări în protecția carstului, funcționari publici în domeniu și cercetători.

La Centrul de Educație Ecologică din localitatea Cărbunari vom organiza “Atelierul de inovare”, unde pe perioada a 7 zile, 18 tineri din localitățile defavorizate situate în zonele carstice din județul Caraș Severin vor beneficia de activități de explorare și înțelegere științifică a mediului carstic, vor învăța despre conservare, schimbări climatice, ecologie, geologie și fotografie în zona Cheile Nerei.

Printre activitățile din proiect menționăm cele de informare și comunicare cu privire la zonele carstice și la protecția acestora precum și a felului în care turiștii sau trecătorii trebuie să reacționeze și să se comporte în aceste zone, vom reabilita Centrul de educație ecologică de la Cărbunari, vom organiza un atelier de inovare și vom lansa un amplu raport privind cei 60 de ani de activitate ai Asociației. De asemenea, în campaniile de promovare și informare vom avea în vedere și realizarea de conținut pentru pagina web dar și pentru rețelele sociale.

O altă activitate a fost planificată sub numele de „peștera virtuală” și își propune scanarea unei peșteri, prelucrarea datelor și realizarea unui Video 3D educativ.

În cadrul proiectului se mai au în vedere și organizarea unor ateliere la Centrul de educație ecologică Cărbunari cu privire la deplasarea în mediul carstic, noțiuni de carstologie, vulnerabilitate, hidrogeologie, fotografie, poluanți, degradări, etc.

 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro

 

Cu sediul în Reșița, Asociația Speologică Exploratorii are ca scop cercetarea, explorarea și protecția peșterilor și carstului din România. Având o experiență de peste 60 de ani în domeniu, a implementat până în prezent peste 50 de proiecte, a descoperit, studiat și inventariat peste 1650 de peșteri, a organizat numeroase cursuri și conferințe, aducând împreună voluntari, membri ai comunităților științifice și iubitori ai naturii. Este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, Federației Române de Speologie și Asociației Europene Green Belt.

Împreună explorăm și protejăm carstul românesc!

Mai multe detalii despre proiect și progresul activităților pe www.exploratorii.org sau Facebook @Speologii.

Comunicatul de presă poate fi descărcat aici: Comunicat-RuralKarst .

Leave a reply