Un număr de 118 producții din 40 de țări concurează pentru marele premiu al ediției din acest an a Simfest. Ele au fost alese din 410 producții ce au reprezentat 56 de țări. Ca o noutate, din acest an în competiție au putut fi înscrise și filme de animație.

” Sunt reprezentate în competiţia finală toate continentele (…). O mare parte a producţiilor calificate în Selecţia Oficială va fi difuzată, de asemenea, zilnic, pe pagina de Facebook a festivalului. Fiecare film va fi păstrat pe pagină timp de 24 de ore” a declarat Ioan Ceaușescu în deschiderea conferinței de presă de astăzi, în calitatea sa de organizator al festivalului.

Dacă preselecția a fost realizată de către un juriu de preselecție, festivalul are și el propriul său juriu, format din  personalităţi cunoscute în domeniul jurnalisticii, televiziunii şi cinematografiei, din România și din străinătate: Manuela Cernat (cel mai apreciat critic de cinema din România, membră, de-a lungul vremii, în juriile marilor festivaluri de film de la Cannes, Veneția, Berlin, San Sebastian ș.a.), Erica Gudrun-Gutt (producător general al Știrilor la televiziunea publică austriacă ORF), Stephen Teers (editor de imagine la BBC World Service), Dorin Ion Ilie (director de imagine la France TV), conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timișoara), conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA) ș.a.

Începând cu această ediţie va fi acordat un Premiu Special pentru cea mai bună producţie din România şi Republica Moldova, premiu în bani, consistent, ce depășește 3.000 de euro.

În premieră, filmul românesc va reprezenta o parte importantă a programului, prin organizarea „Săptămânii filmului românesc”. În cadrul acesteia vor avea loc proiecţii în fiecare seară, în perioada 13-17 septembrie, de la ora 21,00, la Cinema ARTA, susţinute logistic şi financiar de UPFAR-ARGOA şi DACIN-SARA.

Festivalul Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST se derulează în Cetatea Medievală din Târgu Mureş şi la Cinematograful ARTA, unde vor putea fi urmărite peste 50 de producţii audio-vizuale din toate domeniile, de la lungmetraje la filme de animaţie şi de la scurtmetraje la videoclipuri.

Leave a reply