V-ați uitat după salvamar când ați mers la ștrand? Știm, vi se pare firească prezența lui pe plajă, la mare. Sau pe malul unui lac. Are un turn amenajat, de unde urmărește tot ce se întâmplă în apă, la distanță, de la înălțime. Dar la piscină? L-ați văzut? 

 

Suntem de acord că prezența unui salvamar este necesară. Intervenția lui poate salva vieți, în caz de accident, înec etc. Noutatea acestui sezon estival e că salvamarul e obligatoriu și la oraș.

Exact. Fiecare piscină, fiecare plajă amenajată, fiecare loc de îmbăiere, mai exact, trebuie să aibă, conform legii, un salvamar. Acesta va fi angajat de administratorul ștrandului / piscinei / plajei / locului. Nu poate fi o persoană căreia i se deleagă anumite atribuții în plus. Salvamarul este, în mod obligatoriu, o persoană specializată în acest domeniu. Nu numai că știe să înoate, dar stăpânește tehnici de salvare și prim ajutor pe care le-a dobândit în urma parcurgerii unui curs de salvamar acreditat ANC.

OK, toată lumea a văzut Baywatch. Și salvamarul de la piscina din oraș trebuie să fie cam tot așa. În sensul că, pentru a ocupa acest post, a parcurs un curs specializat, e instruit în tehnici de prim ajutor.

În perioada următoare este de așteptat ca autoritățile de Protecție a consumatorului să verifice dacă cetățenii care merg la piscine sunt în deplină siguranță. Așa fac în fiecare an, la deschiderea sezonului estival. În plus, anul acesta o atenție deosebită e acordată prezenței salvamarului care, cum am spus, în mod obligatoriu trebuie să fie o persoană instruită și certificată în această meserie.

Conform oficialilor ANPC, toate locurile cu spații de îmbăiere amenajate trebuie să aibă angajat un salvamar. Având în vedere HG nr. 1136/2007, autoritățile administrației publice locale și persoanele juridice care au în administrare plaje amenajate, ștranduri, parcuri acvatice sau porturi de agrement nautic, situate pe apele interioare naturale ori amenajate, au obligația să înființeze posturi de salvamar pe care să îl ocupe persoane instruite în acest sens. Aceasta a litera legii.

Astfel de cursuri sunt organizate și în Timișoara, Arad, Herculane, Oradea sau Baia Mare de catre Școala Eurotraining.

 

Leave a reply