Se apropie data de 1 iunie, când sărbătorim Ziua Copilului, prilej cu care magazinele care comercializează produse pentru copii vor fi luate cu asalt.

Ne dorim tot ce este mai bun pentru siguranța copiilor noștri.
ANPC recomandă consumatorilor să citească, să se informeze și să ia cele mai bune decizii atunci când aleg produse pentru cei mici, fie că vorbim despre mâncare sănătoasă, haine din materiale naturale, activități și jucării.
Vrem să atragem atenția asupra faptului că o jucărie periculoasă este acel produs care pune în pericol sănătatea sau chiar viața copiilor noștri!
În acest context, președintele ANPC, domnul Claudiu DOLOT, și vicepreședintele ANPC, doamna Vera MITRAN, au efectuat o vizită de lucru la unul dintre retailerii de jucării, pentru a se asigura că operatorul economic comercializează produse conforme, care nu reprezintă un PERICOL pentru sănătatea și siguranța copiilor.
Trebuie să fim extrem de vigilenți la ce fel de alegeri facem, astfel încât jucăriile, în loc să fie un motiv de bucurie, să nu devină un real pericol pentru cei mici.
Este foarte important să verificăm că acestea sunt sigure, că respectă cerințele de siguranță generale, astfel încât să nu existe pericolul rănirii copiilor. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor mai mici de 3 ani, cărora nu le sunt destinate jucăriile care conțin componente de dimensiuni reduse.
„Ceea ce trebuie să facem este să încercăm să le construim copiilor noștri un spațiu cât mai sigur, să limităm jucăriile și accesoriile cu risc și să cumpărăm doar jucării acreditate de la magazine care respectă legea și au toate certificările necesare. Dincolo de profituri, renume și cifre de afaceri, este în joc sănătatea și chiar viața copiilor noștri. Ei reprezintă cea mai importantă miză pe care o avem” a declarat Claudiu Dolot, președintele ANPC.

SFATURI PENTRU CONSUMATORII CARE ACHIZIŢIONEAZĂ JUCĂRII PRIN VÂNZARE DIRECTĂ:

  • să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;
  • să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie  însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
  • să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
  • să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;
  • trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul:
„Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
Fraza  ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictograma  care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună:
  • să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:
coordonatele producătorului şi/sau importatorului(numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi );
numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
 marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
Notă: dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoţeste jucăria.
  • să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română;  să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii;
  • orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Leave a reply