Iepuraș bogat în turiști la Caransebeș

Una dintre cele mai frumoase bucurii ale copilăriei în perioada pascală este sosirea Iepurașului de Paști cu daruri pentru copiii buni. Semn că locuitorii din capitala Țării Gugulanilor au fost cuminți, Iepurașul a sosit cu coșul plin de turiști, veniți din Timișoara, în două weekend-uri ale lunii aprilie.

Prin colaborarea dintre Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al Municipiului Caransebeș și Agenția de turism Cardinal Timișoara Vacance, urbea de pe Timiș și Sebeș a fost inclusă în cadrul a două excursii organizate de agenția de turism timișoreană, cea dintâi excursie având ca destinație stațiunea Muntele Mic, iar cea de-a doua, Mănăstirea Prislop.

La prima oprire făcută de turiștii timișoreni la Caransebeș, obiectivele vizitate au fost Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Teiuș și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.

Popasul duhovnicesc făcut la Mănăstirea Teiuș a adus turiștilor, în mijlocul Postului Mare, mângâiere sufletească. Frumusețea dealurilor pe care odihnește mănăstirea, împletită cu mireasma sfințită a tămâii care cântă prezența Duhului Sfânt, iconografia deosebită și curtea mănăstirii, împodobită de flori minunate, precum Floarea aleasă din Grădina Cerului, au făurit, în sufletele vizitatorilor, o miniatură a Raiului. Încărcându-se spiritual cu atingerea lină a Divinității, au pornit spre un popas, de data aceasta istoric și etnografic, la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.

În incinta fostului Regiment de graniță, turiștii au aflat istoricul Cetății Caransebeșului, al clădirii, al statuii împărătesei Sisi și al altor exponate de arheologie, etnografie și artă din cadrul expozițiilor permanente ale muzeului. Unul dintre cele mai apreciate exponate este Casa pădurarului de la Marga, aflată în curtea muzeului, construită în 1854 și care păstrează obiecte vechi de uz casnic, precum patul vechi, lada de zestre, bucătăria, cu masa și scaunele mici de lemn, vatra focului, ceaunul, uneltele de pe lângă casă și războiul de țesut.

Sub paza falnicilor platani seculari, echipa centrului turistic le-a pus la dispoziție vizitatorilor mai multe materiale de promovare ale municipiului Caransebeș și împrejurimilor, dar și informații despre istoria locului, etimologie, povești și personalități care au marcat, de-a lungul timpului, Cetatea Caransebeș. De asemenea, în drumul lor spre restaurantul la care au servit prânzul, turiștii au descoperit „muzeul în aer liber” al clădirilor istorice din centrul civic, clădiri atât de grăitoare despre istoria lor, în pofida trecerii timpului care și-a pus, fără cruțare, pecetea asupra lor.

În cadrul celei de-a doua excursii care a cuprins în programul ei și municipiul Caransebeș, obiectivele vizitate au fost Colecția muzeală a Episcopiei Caransebeșului „Episcop Elie Miron Cristea”, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Sinagoga Beith EL și Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș.

La intrarea în Episcopie, vizitatorii au aflat câteva informații despre istoricul acesteia, despre clădirea care găzduiește Palatul Episcopal, dar și despre colecția muzeală care întregește, de puțină vreme, farmecul și tezaurul Eparhiei Banatului de Munte. Pășind în sălile colecției muzeale, turiștilor li s-a părut că au pășit într-o mașină a timpului, care i-a purtat în vechi lăcașuri de cult din Banat, le-a descoperit vechile ediții ale Bibliei și vechi cărți liturgice, și le-a făcut cunoștință cu ierarhii care au păstorit Eparhia Banatului de Munte de-a lungul timpului. Au fost impresionați de exponatele colecției și de istoria și spiritualitatea Eparhiei Banatului Montan, considerând această vizită ca un dar binevenit înainte de praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.

Pentru a desăvârși călătoria în istoria și spiritualitatea Țării Gugulanilor, următorul popas nu putea fi făcut decât la „maica tuturor bisericilor din Banatul de Munte”, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, visul lui Miron Cristea din timpul păstoririi sale a Episcopiei Caransebeșului. Înainte de a intra în Catedrală, echipa centrului turistic le-a făcut cunoscută istoria construirii acesteia, dar și personalitatea celui ce avea să devină cel dintâi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a cărui statuie veghează asupra catedralei mult dorite,    binecuvântând-o. Cu privire la personalitatea sa, a fost menționat atât rolul său din punct de vedere pastoral, cât și cel cultural, în contextul făuririi Marii Uniri, act în care și Caransebeșul a avut o importanță deosebită.

După popasul duhovnicesc realizat în Ortodoxie, prezentarea turistică a municipiului Caransebeș, realizată de către centrul turistic, și-a păstrat nișa religioasă, următoarea oprire fiind Sinagoga Beith EL. Edificată în anul 1894, Sinagoga este o construcție cu arhitectură de tip neogotic de influență spaniolă, singurul templu de acest fel din România, care prin arta decorativă interioară, specifică goticului spaniol, păstrată în original, întregește interiorul inovativ de influență vest-europeană. Turiștii au avut ocazia de a afla mai multe informații despre aspectele arhitecturale și istorice ale clădirii Sinagogii și despre istoria comunității evreiești din Caransebeș.

Obiectivul care a încheiat corola punctelor turistice prezentate turiștilor sosiți din Banatul de câmpie în Banatul de Munte a fost unul de importanță istorică pentru municipiul Caransebeș, și anume Aula „1 Decembrie 1918”, locul unde s-au desfășurat întrunirile premergătoare plecării delegației caransebeșene la Alba Iulia în anul 1918. Sala găzduiește placa memorială a Rezoluțieisemnată în 7 noiembrie 1918 de Consiliul Național Român, lista delegației care a reprezentat Caransebeșul la Marea Unire, în frunte cu protopopul Andrei Ghidiu și doctorul Cornel Corneanu și tablourile următoarelor personalități: episcopul Miron Cristea, păstorul Episcopiei Caransebeșului în vremea căruia s-a înfăptuit Marea Unire, reprezentat în tablou ca patriarh, semn al mândriei caransebeșenilor că cel dintâi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a plecat din Eparhia Banatului de Munte, doctorul Cornel Corneanu, secretarul lui Miron Cristea și monarhii în vremea cărora s-a înfăptuit Marea Unire, regele Ferdinand I și regina Maria.

Vizitatorii Aulei s-au simțit, preț de câteva minute, în anul 1918, pregătiți de plecare spre locul unde inimile tuturor românilor s-au unit într-o singură bătaie și într-o singură simțire. Însuflețiți de dragostea față de România, surprinși plăcut de micuța Cetate ce-și scrie istoria și poveștile pe teritoriul unde Timișul și Sebeșul se îmbrățișează, turiștii au plecat din capitala Țării Gugulanilor, înapoi, spre capitala Banatului, cu impresii frumoase și cu dorința de a mai poposi în fosta micuță Veneție a Banatului de Munte, acolo unde vă invităm pe fiecare dintre dumneavoastră!

Roxana Novacovici

Lasă un răspuns