Un text de Roxana Novacovici
Duminica Floriilor marchează, pentru creștinii ortodocși, încheierea Postului Mare și intrarea în Săptămâna Mare, perioadă în care credincioșii intensifică pregătirea duhovnicească pentru a parcurge urcușul Golgotei, însoțindu-L, sufletește și trupește, prin post, rugăciune, spovedanie, pe Mântuitorul Hristos, urcuș care are ca destinație finală Învierea. Această pregătire nu poate începe fără a-L întâmpina pe Domnul Iisus Hristos în Ierusalimul sufletelor, fără a-L primi și a-L ruga să rămână alături de noi, să ne dea biruință în ispite și puterea de a-L ajuta pe El în purtarea Crucii, cu nădejdea că, urmându-L spre Golgota, omorând, prin patimile și crucificarea Mielului Sfânt, firea pământească și înrobită de păcat, vom învia alături de El.
Cu dorința de a pune început bun pregătirii pentru Sfintele Paști, acum, la începutul Săptămânii Mari, Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș a transformat hramul bisericii, prin toți membrii ei, îndeosebi prin copiii și tinerii crescuți în tinda ei, nu doar într-un prilej de bucurie, ci și de înălțare duhovnicească. Prin fiecare rugăciune rostită, prin fiecare priceasnă interpretată, prin chipurile vesele și inocente ale copiilor, prin truda lor de a făuri ferestre spre Cer menite să apropie și mai mult credinciosul de Dumnezeu, Duminica Floriilor a devenit, pentru fiecare participant, o ocazie autentică de a se întâlni cu Mântuitorul Hristos, de a-L primi în suflet și de a-și preface viața într-un Ierusalim al bucuriei și al biruinței răului.
Așa cum a amintit și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul predicii Preasfinției Sale, oare cine altcineva L-ar putea lăuda mai frumos și oglindi mai bine pe Hristos dacă nu copiii și tinerii? „Copiii erau cei care strigau cel mai puternic, în templu, « Osana Fiului lui David» (Matei 21:14) și chiar Mântuitorul a subliniat această idee atunci când a întrebat pe arhierei și cărturari «Au niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a celor ce sug Ţi-ai pregătit laudă?» (Matei 21:16). Așadar, se cuvine ca, la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, să felicităm și să îmbrățișăm toți copiii și tinerii, căci prin prezența lor în Sfânta Biserică, prin participarea lor activă, ei Îl întâmpină pe Fiul lui Dumnezeu cu ramuri de rugăciune și suflet curat, uniți în glasul care strigă cel mai puternic «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!»”. Cu aceste cuvinte a descris ierarhul Eparhiei Caransebeșului implicarea copiilor și tinerilor în activitățile care au încoronat praznicul hramului la biserica din incinta Protopopiatului Caransebeș.
În cadrul Sfintei Liturghii, copiii și tinerii parohiei au purtat cununi de flori pe cap și veșminte de sărbătoare. La timpul potrivit, au rostit, alături de părintele protopop Florin Ciucur și de toți credincioșii prezenți, Crezul, și s-au alăturat în cântare, prin două reprezentante, Ecaterina Ciucur și Rafaela Cilibia, Grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Priceasna interpretată, „Spune, mamă, de ce plânge luna-n astă seară”, a purtat sufletul fiecărui ascultător pe drumul parcurs de Iisus Hristos spre Golgota, spre răstignire, o răstignire perpetuată continuu de omenire prin păcatele ei, trezind în fiecare dintre cei prezenți dorul comuniunii cu Hristos și dorința unei pocăințe adevărate. Astfel, cu fiecare moment al Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au simțit tot mai mult că Iisus este cu adevărat în mijlocul lor.
Ceea ce a întregit atmosfera de sărbătoare prilejuită de hramul Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” a fost expoziția icoanelor realizate în cadrul Atelierului de pictură a icoanei pe sticlă, desfășurat în ultimele trei săptămâni ale Postului Mare în cadrul parohiei și la care au participat copiii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani:
„În cadrul acestui atelier, copiii au învățat tehnicile picturii naive pe sticlă. De asemenea, și-au dezvoltat anumite abilități, precum comunicarea, răbdarea, respectul. Iar acum, la încheierea atelierului de iconografie, și-au primit icoanele realizate de ei, sfințite și înmânate de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, icoane pe care cei mici le pot păstra ca o amintire personală sau le pot dărui ca un cadou unei persoane dragi de Sfintele Paști”, a precizat doamna preotească Lavinia Ciucur, coordonatoare a micilor iconari.
Micii mari iconari au fost răsplătiți de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cu o diplomă de participare și dulciuri, dar și cu mulțumirea sufletească de a fi dus la bun sfârșit un proiect deosebit, din care, așa cum spun chiar ei, au avut multe de învățat, atât artistic, din punctul de vedere al tehnicilor folosite în iconografie, social, din punctul de vedere al socializării, al întrajutorării, al formării relațiilor de prietenie, cât și spiritual, întrucât, prin materializarea în icoană a credinței lor, copiii și tinerii s-au apropiat mai mult de Dumnezeu:
„Fiecare dintre noi am ales să reprezentăm în icoană o sărbătoare preferată sau un sfânt drag sufletului nostru, iar asta ne-a ajutat să descoperim mai multe lucruri noi despre ceea ce am reprezentat în icoanele realizate de noi. Deși a fost greu să învățăm anumite tehnici de realizare a icoanelor, atelierul de pictură a icoanei pe sticlă ne-a fost de mare folos, deoarece ne-am făcut prieteni, am socializat, ne-am apropiat unii de ceilalți și, împreună, de Dumnezeu.”
Duminica Floriilor în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș a fost o adevărată sărbătoare a întâmpinării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalimul sufletelor, o cetate în ruine fără Dumnezeu pe tronul ei, devenită o cetate a Luminii și a bucuriei depline cu Hristos în ea, pregătită să biruiască deplin, prin Răstignire și Înviere, întunericul.
Foto: Episcopia Caransebeșului