Arhivă

Salvator de zâmbete: Karla Boldea

 „Pacientul vine la medic ca om, nu doar din perspectivă pur patologică și își dorește să se simtă ca atare. Vorbind din prisma mea, aduc în relația aceasta ceea ce sunt și ce simt, nu pot să fiu altfel. Există un schimb de energie când ajut pe cineva, oricât de neînsemnat este ajutorul acesta.”

Karla Boldea este medic stomatolog la o clinică din Timișoara și rezident în cadrul Facultății de Medicină Dentară. Deși are un program foarte încărcat, dorința sa de dezvoltare și implicare în comunitate, a făcut-o să se înscrie și în cadrul unui curs de Antreprenoriat în Economie Socială. Datorită acestui curs a învățat să comunice mai eficient cu pacienții și în același timp să acorde mai multă atenție celor din categoriile defavorizate. Unii oameni nu-și permit un tratament corespunzător de aceea și-a propus să desfășoare o acțiune pro-bono, cel puțin o dată pe lună. Acesta va fi un prim pas important, crede ea, pentru a-și realiza visul, acela de a-și deschide propria clinică. Pasiunea, dorința și munca continuă sunt pilonii care-i ghidează viața și  datorită cărora am ajuns să o cunoștem și noi. Am stat  la povești și am aflat parcursul ei profesional, provocările pe care le întâmpină, dar și multe alte detalii interesante.

Karla s-a născut și a crescut la Făget, un  orășel micuț din sud-vestul Banatului, care  i-a marcat nu doar copilăria, ci întreaga viață. „Pentru mine va rămâne mereu un loc drag și special inimii, unde îmi doresc să mă întorc și să activez. Mi-am promis că o să mă întorc la Făget și o să aplic tot ce am învățat și ce știu să fac mai bine.” Și-a făcut studiile în cadrul liceului din oraș și s-a bucurat de o atenție deosebită din partea profesorilor. Au îndrumat-o și au contribuit la dezvoltarea sa, fapt pentru care le mulțumește și astăzi.

Dragoastea sa pentru medicină i-o datorează și mamei sale, care de mică a dus-o  la o doamnă doctor, doamna doctor Melinda Borș  cea care a făcut-o să îndrăgească enorm de mult meseria asta. I-a arătat cealaltă latură a medicinii, cea din spatele sunetelor, mirosurilor specifice dintr-un cabinet. Deși a cochetat și cu ideea de a fi medic generalist,  la admitere pasiunea sa din copilărie și-a spus cuvântul. „De acasă am plecat cu gândul de a mă înscrie la medicină generală, asta vorbisem și cu părinții, dar când am ajuns acolo ceva m-a făcut să aleg stomatologia. Și mă bucur că am făcut-o pentru că-mi acordă o satisfacție imensă”.

Anii de facultate  au fost pentru ea  dificili, dar în același timp și cei mai frumoși. Din cauza oboselii, presiunii și incertitudinilor s-a gândit de câteva ori să renunțe, dar dorința de a-i  ajuta  pe  oameni să-și recapete zâmbetele frumoase și să aibă încredere în forțele și în frumusețea proprie a făcut-o să continuie. De câteva luni lucrează ca stomatolog în cadrul clinicii Glamour din Timișoara, unde ne spune ea, se bucură de un colectiv prietenos și o atmosferă relaxantă. Fiecare zi trăită în cadrul clinicii este diferită, plină de provocări, cu pacienți unici și nevoi distincte. Ne-a mărturisit că obișnuiește să-și înceapă programul cu o oră înainte de primul pacient,  pentru a reuși să-și pregătească cele necesare pentru începerea tratamentului, dar și pentru a verifica restul cazurilor din ziua respectivă. Pentru ea relația medic-pacient este foarte importantă de aceea încearcă să țină mereu o legătură  strânsă cu pacienții săi. „ De departe aspectul cel mai însemnat din punctul meu de vedere este încrederea, atât din partea medicului cât și a pacientului, restul vin cu timpul. Ca medic trebuie să te pui în  papucii pacientului și să vezi lucrurile din perspectiva lui. Abia atunci poți cu adevărat să înțelegi de ce are nevoie și să-l tratezi așa cum ai vrea tu să fii tratat. Știm cu toții cunoscuta „frică de dentist” și bariera pe care mulți pacienți și-o formează când vine vorba de orice implică actul stomatologic, tocmai de aceea dacă nu reușim, ca medici, să depășim această linie impersonală și să comunicăm empatic, nu vom putea să construim o relație transparentă și să doborâm frica.”

Nu există o soluție sigură pentru a scăpa de frica de stomatolog  pentru că aceasta provine în primul rând din amintirile durerilor  noastre din trecut. Ideea înrădăcinată de generații, că  orice vizită la dentist trebuie să fie un chin, este demult doborîtă, iar acum se administrează anestezic aproape la orice manoperă, tocmai din acest considerent. Pentru a scăpa de această frică, tânăra specialistă, ne recomandă să mergem mai întâi la un consult, să rezolvăm problemele mai mici, iar cu timpul, spune ea, vom înțelege că frica este doar o preconcepție.

Un text de Dumitrița Ungureanu

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts