Arhivă

Lugoj: A fost semnat contractul de finanțare pentru centrul multifuncțional de peste 4,5 milioane de euro

Lugojul va beneficia de un centru multifuncțional destinat organizării de evenimente și festivități culturale și recreative, precum și de amenajarea unui spațiu public în aer liber. Investița se va realiza  prin accesarea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Astfel, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR-Vest) și primarul municipiului Lugoj, au semnat, în data de 31 martie 2021, contractul de finanțare pentru proiectul „Servicii culturale integrate, prin realizarea unui Centru Cultural Multifuncțional în municipiul Lugoj”.

Prima parte a proiectului vizează fosta Cazarmă Principele Nicolae, Cazarma 630, și terenul aferent de pe strada Banatului nr. 8A. Pe acest amplasament există șapte corpuri de clădire pentru care se propune reabilitarea pentru ca acolo să poată funcționa Centrul Cultural Multifuncțional al municipiului Lugoj – Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj, Biblioteca Municipală și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, iar Primarul Lugojului, Claudiu Buciu și-a exprimat,  deja,  intenția de a muta toate evenimentele culturale pe strada Banatului după ce clădirea va fi modernizată.

Pentru generarea unui nou acces în incintă, vor fi demolate mai multe corpuri de clădire și tot acolo, sunt prevăzute: recompartimentarea clădirii principale astfel încât spațiile rezultate să poată funcționa ca birouri, extinderea clădirii pentru introducerea unei scări de acces la etaj și a unui lift, crearea unui nou acces din strada Comuna din Paris în zona logiei, realizarea unei zone de așteptare, crearea de noi spații de depozitare, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor, dar și mansardarea clădirii existente. La nivelul etajului vor rezulta două terase circulabile, amplasate lângă zona de acces și șapte balcoane, toate deschise, neacoperite, iar la parter, imobilul va fi extins cu un nou corp unde vor fi grupuri sanitare.În curtea interioară, se propune construirea unei scene, cu două corpuri laterale pentru spații de depozitare, vestiare sau grupuri sanitare și zone de agrement pentru copii, terasă exterioară acoperită de un sistem de pergola, dar și un amfiteatru în fața scenei, cu facilități pentru persoanele cu dizabiliăți.

A doua componentă a proiectului se referă la sistematizarea rutieră a zonei, inclusiv a trotuarelor și spațiilor verzi, cât și la amenajarea unei parcări cu 149 de locuri pe strada Banatului.

Cele două componente (Centru Cultural și zona rutieră) sunt complementare, deoarece împreună reușesc să deservească nevoile culturale și de recreere a populației, iar noul centru multifuncțional va fi ușor accesibil și adecvat pentru un număr însemnat de persoane, evenimente și activități.

Durata de implementare este de 33 de luni, iar valoarea totală a proiectului ajunge la 22,7 milioane lei, din care 22,2 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă, asigurată în cadrul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 13 – pentru sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Related Posts